Birgitta Ohlsson kritiserar Löfvens resa till Saudiarabien
1 av 2
Birgitta Ohlsson kritiserar Löfvens resa till Saudiarabien Foto: TT
Birgitta Ohlsson (FP), EU- och demokratiminister. Foto: Henrik Montgomery /TT
2 av 2
Birgitta Ohlsson (FP), EU- och demokratiminister. Foto: Henrik Montgomery /TT (FP), EU- och demokratiminister. Foto: Henrik Montgomery /TT.

Birgitta Ohlsson: Resan en pr-kupp för Saudiarabien

Birgitta Ohlsson (L) om Saudiresan
2:24 min

Stefan Löfvens resa innebär att saudierna kommer sola sig i Sveriges goda rykte, säger Birgitta Ohlsson, Liberalerna.

Som Ekot rapporterat under dagen kommer statsminister Stefan Löfven (S) att resa till Saudiarabien i helgen.

Resan sker ett drygt år efter att utrikesminister Margot Wallström (S) kritiserade Saudiarabien och orsakade en diplomatisk kris.

Enligt Birgitta Ohlsson, Liberalerna, är resan i helgen är en pr-kupp för Saudiarabien. Kungadömet, som av många anses varar en diktatur, som systematiskt bryter mot mänskliga rättigheter, till exempel genom offentliga halshuggningar, enligt bland annat Amnesty International.

– Saudierna kommer att använda denna resa till att sola sig i Sveriges goda rykte.

Hur menar du då?

– För ett år sedan var utrikesminister Margot Wallström befriande klar när hon beskrev landet som den diktatur som Saudiarabien faktiskt är. Jag tror att saudierna nu kommer att utnyttja Stefan Löfvens resa till att bli en pr-resa. 

– Det kan Stefan Löfven försöka motbevisa genom att kräva att den liberala bloggaren Raif Badawi släpps, att kräva att kvinnors mänskliga rättigheter ska tas seriös i landet, att vara tydlig med att dödsstraffet stoppas och att demokrati införs, säger Ohlsson.

Är det möjligt att klara av den balansen som en västledare i Saudiarabien?

– Jag tror att det är väldigt svårt. Men med en rödgrön regering med feministisk utrikespolitik förpliktigar. Då måste man rikta sitt allra starkaste strålkastarljus mot världens starkaste patriarkat, dit hör Saudiarabien.

Under helgens resa tar Löfven, utöver sin stab, även med sig Investors vice ordförande Marcus Wallenberg och vd:n för Stockholms handelskammare Maria Rankka.

– Jag tycker det borde vara lika självklart att man tar med en människorättsorganisation som att man tar med en näringslivsdelegation, säger Birgitta Ohlsson.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".