Kommuner lurade av bluffbolag

1:09 min

Ett flertal svenska kommuner har blivit lurade av ett varningslistat företag. SVT Nyheter Skåne berättar att en av de lurade kommunerna, Lund, till exempel betalat 65 000 kronor för fem paket våtservetter. Totalt har kommunen betalat cirka 240 000 till samma företag.

– Det här är ju skattepengar och det är ju absolut inte ok att sådant här händer, säger Johan Lambreus Mattsson, miljöpartistisk ordförande i servicenämnden i Lund.

Det handlar om fem fakturor som Lund ska ha betalat under detta och förra året för förbrukningsvaror, bland annat har man betalat 55 000 kronor för 40 kartonger med sopsäckar. För någon månad sedan uppdagades bluffen och Lund stoppade betalningen av en sjätte faktura.

Men detta är inget unikt säger nätverket Förenade bolag som sett att ett 40-tal kommuner drabbats av samma slags fakturor sedan i fjor.

– Vanligast är att man pratar om en typ av provperiod, provbeställning eller en försäljning i samband med att man delar ut presentkort hos olika återförsäljare, exempelvis Systembolaget, säger Ludvig Isacsson, expert på fakturabedrägerier på Förenade bolag.

Även tjänstemannen som gjort beställningarna i Lund har fått presentkort skickade till sig men de har inte använts och nu har kommunen ändrat sina rutiner för att liknande misstag inte ska ske igen. Johan Lambreus Mattson hoppas kunna varna andra kommuner.

– Den här uppmärksamheten kring det hoppas jag gör att kommuner och andra organisationer blir mer vaksamma.