Turkiska riksförbundet ifrågasätts nu av ansvariga myndigheter. Foto: Leo Sellén/TT
Turkiska riksförbundet ifrågasätts nu av ansvariga myndigheter. Foto: Leo Sellén/TT

Statsbidrag till turkiska riksförbundet dras in

Tvingas betala tillbaka över en halv miljon kronor
1:16 min

Turkiska riksförbundet blir av med sitt statsbidrag och tvingas betala tillbaka över en halv miljon kronor.

En granskning - som inleddes när en företrädare för organisationen uppmanat till våld mot armenier - visar att medlemsantalet redovisats felaktigt.

- Det innebär kaos. Om det inte finns bidrag finns det ingen aktivitet, så vi kommer sitta i skiten om jag ska vara ärlig, säger förbundets ordförande Yasin Ipek.

Det var efter en manifestation i april på Sergels torg i Stockholm som Turkiska riksförbundets dåvarande vice ordförande kallade armenier för "hundar som ska dö".

Förbundet tog starkt avstånd från uttalandet och vice ordföranden avgick.

Men uttalandet ledde till att Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, som i år betalat ut en halv miljon kronor i bidrag till riksförbundet, startade en utredning.

Granskningen visade bland annat att om mannen i en familj var medlem räknades antalet medlemmar upp 4-5 gånger utifrån ett uppskattat antal familjemedlemmar, utan att någon annan i familjen registrerades. Det är bristerna i medlemhanteringen som gör att bidraget dras in.

- Det räcker inte med att bara skriva ett namn och sedan multiplicera det med ett antal personer. Då ska varje medlem vara godkänd, säger Lotta Persson, chef för avdelningen för stöd och samverkan vid Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor.

Turkiska riksförbundet ska nu kalla till en extrakongress och enligt Yasin Ipek kan det indragna bidraget leda till att förbundet läggs ner:

- Organisationen kan inte leva utan bidrag. Vi är inte någon förening som får in pengar från något annat ställe, säger Yasin Ipek.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".