Framtiden oviss för frihandelsavtal

1:45 min

Framtiden är mycket oviss om EU någonsin kan komma att träffa internationella frihandelsavtal. Hittills har den belgiska regionen Vallonien sagt nej till att gå med på det omdebatterade frihandelsavtalet med Kanada och som är tänkt att diskuteras idag vid EU:s toppmöte i Bryssel. Men sent igår kväll igår sa Valloniens egna regering nej till att gå med på avtalet och framtiden är nu oviss.

EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker var mycket besviken inatt:

– Om vi inte lyckas få igenom ett handelsavtal med Kanada har jag svårt att se att vi skulle kunna träffa handelsavtal med någon annan del av världen, sa han.

Totalt är det 38 olika parlament runt om Europa som ska godkänna det här frihandelsavtalet mellan EU och Kanada.

När det gäller Belgien så ska till exempel parlamenten i de tre olika regionerna besluta om det här avtalet, däribland Vallonien.

Men regeringen ifrågasätter bland annat att kanadensiska företag, genom avtalet, ska kunna dra länder i EU inför en domstol om det uppstår en tvist.

Och man är också rädd för att fler tillverkningsjobb ska hamna i Kanada istället för i Vallonien.

För några veckor sedan kom beskedet att fordonstillverkaren Catepillar lägger ner sin fabrik med 2.200 anställda i den Vallonska staden Charleroi och flyttar tillverkningen till andra av Catepillars fabriker.

Det här också många politiker i Vallonien använt som motargument mot just frihandelsavtalet mellan EU och Kanada.

Annars är handelspolitiken grundbulten och centralt när det gäller EU-samarbetet.

Därför läggs också mycket tid och prestige för att kunna nå en uppgörelse med Vallonien om Kanadaavtalet.

Förhandlingar lär ha pågått hela natten och tidiga morgonen. Nu på förmiddagen ska också Valloniens parlament ha en omröstning om avtalet. 

Men i nuläget tyder allt på att det blir ett nej även där. Något som är ett stort bakslag för hela EU-samarbetet, även om tiden för att nå en lösning inte helt gått ut ännu.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista