Fikru Maru och dottern Emy Maru till vänster
Påföljden för Fikru Maru kommer att meddelas på måndag. Foto: Henrik Montgomery/TT/Sveriges Radio

Fikru Maru anses skyldig till brott

"Finns inga bevis – bara rykten"
6:43 min

Den svensk-etiopiske hjärtläkaren Fikru Maru har funnits skyldig till brott. Beskedet meddelades i dag, uppger SVT Nyheter Gävleborg. 

– Det känns fruktansvärt att de dömer baserat på rykten, säger Fikru Marus dotter, Emy Maru till Ekot.

Efter flera veckor av uppskjutna domstolsförhandlingar kom beskedet att den svensk-etiopiske hjärtläkaren Fikru Maru befinns skyldig till brott. Beslutet ska ha meddelats i dag på det sjukhus där Fikru Maru vårdas.

Det är än så länge oklart vilket straff Fikru Maru ska få. Domarna är nu på väg tillbaka till domstolen i Addis Abeba för att diskutera vad som ska hända med honom.

Fikru Marus advokat, Hans Bagner, har än så länge ingen information om läget.

– Åtalspunkten som de har valt att döma honom för ger 7-15 år. Och då handlar det om kännedom om brott, det är alltså inte han själv som ska ha begått något korrupt utan han ska ha haft kännedom om att det har skett korruption på ministernivå, säger Fikru Marus dotter, Emy Maru.

Den slutlig domen meddelas till veckan.

– Ambassaden har varit på plats vid domstolsförhandlingen i dag och därifrån så kan vi bekräfta att Fikru Maru har förklarats skyldig. Domen ska meddelas på måndag, säger Patric Nilsson, kansliråd på UD.   

Fikru Maru var med och startade upp Etiopiens första sjukhus för avancerad hjärtvård 2006 men sen 3,5 år tillbaka har han suttit fängslad, misstänkt för inblandning i en omfattande korruptionshärva i Etiopien.

När han greps 2013 så misstänktes han för att ha mutat Etiopiens tullminister i samband med en händelse då han fastnat i tullen med en väska fylld med sjukvårdsutrustning. Den anklagelsen drogs senare tillbaka. Istället beskylldes han för att ha varit medveten om påtryckningar som skett på åklagaren när tullmålet lades ner.

Domen har flera gånger skjutits upp på grund av Fikrus svåra hälsotillstånd. Han har flera gånger drabbats av en kollapsad lunga och är beroende av sjukvård – något som kan äventyras om han döms till ett längre straff än de 3,5 år han redan suttit fängslad.

– Nu har det kommit ett beslut. Vi har svårt att tro att de ska låta honom sitta i fängelse längre än han redan har gjort och utifrån den humanitära katastrofsituation han befinner sig i så måste han komma hem snabbt, säger Emy Maru.

– Vi hoppas att domstolen har ett förnuft på måndag och tillåter honom att åka hem.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".