Jan Frykhammar, Ericssons tillförordnade vd.
Svårigheterna för bolaget har inte varit så här stora sedan finanskrisen, säger Jan Frykhammar. Foto: Claudio Bresciani/TT

Ericsson redovisar dystra siffror

Förlust på 256 miljoner kronor
1:59 min

För första gången på många år redovisar telekomföretagen Ericsson en förlust för det tredje kvartalet. Orsaken är kraftigt minskad försäljning av bolagets nätverksprodukter.

Ericsson vill göra sig av med omkring 3 000 anställda i Sverige, och tillförordnade vd:n Jan Frykhammar säger att de som ska sägas upp kommer att få reda på det i början av nästa år.

– Jag tror det kommer bli någonstans under början av 2017, första kvartalet eller andra, allting beror på hur snabbt de här förhandlingar går. 

Ericsson varnade för drygt en vecka sedan för att resultatet för sommarmånaderna skulle bli mycket sämre än förväntat. I dag presenterades rapporten för det tredje kvartalet och det är många minussiffror i den. Det blev en förlust på 256 miljoner kronor jämfört med vinsten på 4,5 miljard samma period förra året. Försäljningen backar inom alla affärsområden, allra mest på nätverkssidan.

Nu är Ericsson ett större serviceföretag än hårdvaruföretag. Service och mjukvara stod för 54 procent av försäljningen.

Enligt Ericssons tillförordnade Jan Frykhammar har svårigheterna för bolaget inte varit så här stora sedan finanskrisen.

– Det beror egentligen på att vi har en situation som är ganska likt den 2007 och 2008. Då var det globalfinanskris, då var vi också mellan teknologier. Det var många operatörer som väntade på 4g och i dag har vi en situation där många operatörer väntar på 5g.

Ericsson skriver i rapporten att de ska göra ännu mer för att minska kostnaderna. Förutom i Sverige görs personalneddragningar i Finland, Storbritannien, USA och Spanien. Men någon totalsiffra på hur många som ska bort går bolaget inte ut med.

Fredrik Lithell följer Ericsson på Danske Bank.

– Jag förväntar mig att det sker mer även i 2017, och hur exakt hur det kommer fördelas i övriga länder är väldigt svårt att se. 

Jan Frykhammar säger att affärsläget kommer att vara fortsatt svårt flera kvartal till, men han är ändå optimistisk.

– Vi kommer att klara av den här utmaningen vi har på ett bra sätt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".