Närbild på Morgan Johansson.
Justitieminister Morgan Johansson. Foto: Jessica Gow/TT

Kriminalvården kan ta över polisens handräckningar

Morgan Johansson : Vi vill renodla polisens arbete
1:49 min

Från och med första april nästa år ska Kriminalvården ta över alla polisens handräckningar. Det föreslår regeringen. Det handlar till exempel om att skjutsa personer som tvångsvårdas.

– Vi vill renodla polisens arbete. Polisen måste i ökad utsträckning fokusera på att utreda brott, att klara upp brott, förebygga brott och vara ute på gator och torg helt enkelt, och det här med transporter av frihetsberövade det bör då i ökad utsträckning hanteras utav Kriminalvården, säger justitieminister Morgan Johansson.

Handräckningar handlar om att andra myndigheter begär polisens hjälp att transportera personer, exempelvis kan det handla om människor som tvångsvårdas.

Polisen har länge varit kritisk mot att de tvingats utföra handräckningar.

– Jag tror att framför allt har det inte varit en resursfråga utan det har tagit en massa polisarbetstimmar i anspråk helt i onödan, alltså polisarbete som istället hade kunnat användas på ett bättre sätt. Jag vet att det här är efterlängtat från polishåll på många håll, säger Morgan Johansson.

Redan i dag utför kriminalvården en del av handräckningarna. Sammanlagt gjordes cirka 35 000 handräckningar i fjol. Kriminalvården utförde 12 000 av dem. Men det har saknats lagstöd det, enligt Morgan Johansson. Därför behöver det till en lagändring, lagrådsremissen lades fram häromdagen.

Från och med 1 april ska alltså Kriminalvården utföra alla handräckningsärenden. Johan Mellbring är chef för nationella transportenheten vid Kriminalvården och säger att de nu behöver nyanställa.

– Vi kommer klara av det men det kommer ta tid att bygga upp den kapacitet som krävs. Kriminalvården har ju en grundutbildning som är ungefär 20 veckor och sedan ska man ju även rekrytera till en grundutbildning, det vill säga ta ut människor i ett rekryteringsförfarande. Där har vi en uppstartstid för att komma upp i full kapacitet, säger Johan Mellbring.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".