Protester mot handelsavtalet Ceta i Valloniens huvudstad Namur.
Protester mot handelsavtalet Ceta i Valloniens huvudstad Namur. Foto: TT/AFP/Bruno Fahy

"Makten har flyttat till Vallonien"

2:24 min

EU:s handelsavtal med Kanada debatteras för fullt i Valloniens parlament som fått den avgörande rösten i frågan. Nu sätts en deadline till nästa vecka.

Intensiva förhandlingar om frihandelsavtalet Ceta mellan EU och Kanada pågår i den belgiska regionen Valloniens lokala parlament under fredagen.

Ekots EU-korrespondent Jan Andersson är på plats i huvudstaden Namur och rapporterar att flera parlamentariker som han har pratat med ställer sig bakom ett nej till avtalet. Ett svar som den lokala regeringen också förespråkar.

En deadline är satt till tisdag för att komma med ett beslut. Då skulle Kanadas premiärminister Justin Trudeau kunna komma till Bryssel för att delta i förhandlingarna. På torsdag är det tänkt att hållas ett toppmöte då frihandelsavtalet är tänkt att skrivas under.

– Men läget just nu är väldigt oklart och förhandlingar kan komma att fortsätta. Makten har förflyttats från Bryssel och Strasbourg till Namur i Vallonien, säger Jan Andersson.

Totalt 38 olika parlament i EU ska rösta om handelsavtalet, varav ett i Vallonien.

– Vallonien vänder sig framförallt mot att det här avtalet inte är tillräckligt lagligt och att de vallonska bönderna kan bli lidande av konkurrens från kanadensiska bönder, säger Jan Andersson.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista