Stor brist på praktikplatser

Det råder stor brist praktikplatser för studenter som utbildar sig till sjuksköterskor och lärare. Det visar en rapport från Sveriges förenade studentkårer, SFS, och inom vården är dessutom personalbristen så stor att kvalitén på praktiken blir lidande, enligt rapporten.
– De har inte tid. De försöker sitt bästa men det går inte med personalbrist, säger Petra Thorneus-Malmström läser till sjuksköterska vid högskolan i Gävle. Rapporten från SFS visar att problemen för studenterna som ska göra praktik är störst inom områdena vård och skola. Elever som ska bli lärare eller sjuksköterskor har ofta svårt att få praktikplatser. Störst problem i vissa regioner Problemen är störst i vissa regioner. I till exempel Västra Götaland konkurrerar många högskoleutbildningar om sjukhusplatser som inte räcker till. På en del håll tvistas om ersättningen, och ofta är personalbristen på sjukhusen så stor att det alltså inte finns tid att handleda praktikanter. Enligt Johan Almqvist, vice ordförande i SFS, leder det här till en ond cirkel; utan praktik blir det färre nyutbildade sjuksköterskor. – Det är jätteallvarligt. Här är det viktigt att man tar ett ansvar, främst då från arbetsgivarens sida. Jag tror att högskolorna visst har en del att bidra till detta, men de måste naturligtvis gå ut och försöka hitta de här platserna, men i första hand är det faktiskt de som ska tillhandahålla praktikplatserna på ett eller annat sätt som måste tänka till här och inte skjuta problemet framför sig, säger Johan Almqvist. Problem också för lärarkandidater I februari rapporterade Ekot om stora problem för eleverna vid lärarhögskolan i Stockholm att få praktikplatser, och SFS undersökning visar att samma problem även finns för lärarstudenter på andra orter. 31 högskolor har svarat på SFS enkät och svaren omfattar ungefär 200 utbildningar. SFS slutsats är att det råder stor förvirring när det gäller studenternas praktik. Handledning, uppföljning och utvärdering måste göras tydligare, anser organisationen.
Bengt Hansell, reporter, Ekot
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".