Kinas president Xi Jinping.
Kinas president Xi Jinping. Foto: Greg Baker/TT.

Xi stärker sin makt inför kongress

Ett år till kommunistpartiets stora möte
1:42 min

I Kina är det ett år kvar till kommunistpartiets stora kongress, och president Xi Jinping har redan samlat mer makt i sina händer än hans företrädare.

"Interndemokrati", i bemärkelsen medbestämmande inom kommunistpartiet, var ett populärt ord under den förre presidenten Hu Jintaos tid. Det ansågs vara ett sätt att minska spänningarna och jämka ihop motstridiga viljor inom Kinas maktelit.

Men att döma av de ord som används i en så kallad undersökning från Folkets Dagblad, den här veckan, är "kärnledarskap" och Xi Jinping som "stark central ledare" nyckelorden inför den viktiga kongress som det kinesiska kommunistpartiet ska hålla om ett år.

Den nya rapporten publiceras av kommunistpartiets mediekoncern Folkets Dagblad och säger sig ha undersökt allmänhetens inställning till "vikten av kärnledarskap " och "faran med att sakna begrepp om centrism".

Språket som används är tungt av partijargong, men meningen kan uttolkas som en förberedelse för ytterligare koncentration av makt i Xi Jinpings händer.

Xi Jinping hyllas i den här spridda amatörsången som en som "vågar ge sig på de största tigrarna". Han är både är kommunistpartiets högsta ledare och Kinas president, och har skaffat sig ett stort inflytande bland annat genom att fälla andra höga politiker för korruption.

När Xi Jinping inledde sin regering för fyra år sedan minskade han antalet ledamöter i kommunistpartiets högsta ledartopp från nio till sju. Nu spekuleras det bland annat om i fall antalet kommer att minska till fem vid nästa viktiga partikongress om ett år.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".