Flyktingboende (arkivbild).
Flyktingboende (arkivbild). Foto: Jessica Gow/TT.

Få kvalitetskrav på asylboenden

Migrationsverket: Hade blivit färre platser med hårdare krav
2:40 min

Trots att Migrationsverket betalar ut stora summor till de privata entreprenörerna som driver asylboenden, så ställer verket mycket låga krav när det gäller kvalitet, aktiviteter och bemanning.

– Det handlar ju i grund och botten om att de hyr en tjänst, säger Erik Persson, som driver ett asylboende i Söderhamn.

– Om värmen är för låg ska vi höja värmen, det finns ingenting skrivet om innehåll i aktiviteter eller hur vi ska reagera på situationer som uppstår bland människor som bor där utan det är bara en teknisk del.

På boendet finns 350 boende och nio anställda bovärdar plus ett antal lokalvårdare.

Men enligt Migrationsverkets krav hade det räckt med två personer på plats dagtid och en nattetid som bemanning.

En kartläggning av asylmarknaden som gjorts på regeringens uppdrag visar att många av de privata aktörerna gjort exceptionellt stora vinster, samtidigt som brister uppmärksammats vid flera anläggningar.

I Migrationsverkets senaste upphandling av asylboenden ställde de flera krav när det gäller lokalernas beskaffenhet och brandskydd med mera, men inga krav när det gäller personalens utbildningsnivå eller verksamhetens kvalitet.

Något som vore fullt möjligt, enligt Andrea Sundstrand som är docent i offentlig rätt vid Stockholms universitet:

– Ja, absolut, en upphandlande myndighet som genomför någon typ av köp eller anskaffning av tjänster kan som huvudregel ställa precis vilka krav de vill i en offentlig upphandling. Om de vill ställa krav på kvalitet på allting från brandskydd till lekplatser så kan man göra det.

Björn Jacobsson som är chef på Migrationsverkets upphandlingsenhet, säger att det varit högt tryck på mottagandet på senare år och att man varit orolig att inte få fram tillräckligt många platser ifall man ställt för höga krav:

– Så därför var man tvungen att lite grann göra mjukare krav på den biten, såvida det inte handlade om krav som brandskydd och säkerhetskrav, de kan man inte tumma på.

– Men den biten som aktiviteter och lekplatser och sådant, så visste vi att om vi ställde för tuffa krav så skulle vi kanske inte få platser.

Nu har ju trycket minskat, skulle man inte kunna börja ställa sådana krav nu?

– Nej, det kan vi inte. Vi har en upphandling som är pågående och vi kan inte ändra på anbudssystemet.

Relaterat

Mer om Flyktingsituationen i Sverige

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".