StorregionNorrland. Grafik: Liv Widell / Sveriges Radio
1 av 3
StorregionNorrland. Grafik: Liv Widell / Sveriges Radio
Storregion Västra Götaland. Grafik: Liv Widell / Sveriges Radio
2 av 3
Storregion Västra Götaland. Grafik: Liv Widell / Sveriges Radio
Storregion Svealand. Grafik: Liv Widell / Sveriges Radio
3 av 3
Storregion Svealand. Grafik: Liv Widell / Sveriges Radio

Storregioner leder till färre folkvalda

"Det är ett demokratiskt problem"
2:25 min

Regeringen hoppas kunna införa tre nya storregioner redan 2019. För att få igenom förslaget i riksdagen har regeringen inlett blocköverskridande samtal. En konsekvens av att bilda storregioner är att det skulle leda till färre folkvalda och sämre representativitet.

– Det finns ett stort demokratiskt problem med det. Det innebär att ett stort antal kommuner riskerar att stå utan representanter på den folkvalda nivån, säger Hans Ekström som sitter i riksdagens konstitutionsutskott för Socialdemokraterna.

Idag finns det 1678 folkvalda på landstingsnivå. Med den nya reformen skulle det här antalet folkvalda troligtvis minska dramatiskt.

Det finns ingen övre gräns för hur många ledamöter ett landstingsfullmäktige kan ha, men de tre storstadsregionerna Stockholm, Göteborg och Malmö har 149 ledamöter. Det är näst efter riksdagen landets största folkvalda församlingar.

– Det är ett värde för demokratin att politikerna har tentakler ute bland medborgarna och att det finns många arenor och möjligheter till samtal med medborgare i olika delar av regionerna. Ju färre politiker det blir, desto färre blir de möjligheterna, säger David Karlsson, demokratiforskare vid Göteborgs universitet.

Om vi skulle ta ett räkneexempel: för en storregion i Norrland skulle reformen betyda att det går från dagens 274 personer till 149 - samma som de nuvarande storstadsregionerna.

Skulle en storregion i det föreslagna länet Svealand välja att ha lika många ledamöter så skulle sammanslagningen betyda att 458 folkvalda blir 149.

Moderaterna, är emot storregionsreformen.

– Vi från moderat-sidan kommer ändå att ha ganska många ledamöter kvar i absoluta tal. Jag skulle säga att problemet är större för de mindre partierna som kanske går från ett trettiotal ledamöter om man slår ihop ledamöterna i exempelvis Svealandsregionen -  till kanske sju eller åtta individer i hela den stora regionen, säger riksdagsledamoten Andreas Norlén som är Moderaternas talesperson i frågan.

Demokratiforskaren David Karlsson menar att det finns både för och nackdelar med att minska antalet folkvalda vid den här typen av sammanslagningar.

– Vad det brukar leda till, sådan här sammanslagningar, är en ökad professionalisering av politikerkåren, på gott och ont. Fler heltidsengagerade politiker och fler kunniga politiker och politiska ledare, säger han.

Hans Ekström är inte bara riksdagsledamot utan även aktiv i hemlänet Södermanland där han är Socialdemokraternas distriktsordförande och han menar att den minskade representativiteten är något de lokala politikerna inte insett förrän nu.

– Det finns ett behov av större enheter för finansiering av tåg eller samordning av avancerad sjukvård och så vidare. Den här aspekten har kommit ganska nyligen, lite nyvaket kanske, säger Hans Ekström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".