Maud Olofsson i Almedalen.

Maud Olofsson fokuserade på biståndet

Centerledaren Maud Olofsson valde på fredagskvällen att ta upp frågorna om internationellt samarbete och kamp mot fattigdom och terrorism i det tal hon höll i Almedalen i Visby.

Olofsson varnade för att låta rädslan ta över efter terrorattackerna i London.

– Rädslan leder alltid fel. Den leder så lätt till höga rop om hårdare tag, om fler kontroller, mer bevakning och minskad öppenhet. Men terrorismen kan aldrig besegras med det slutna samhällets metoder.

Fokuserade på bistånd
Maud Olofsson välkomnade det nyligen avslutade G8-mötets resultat, som innebär ökat stöd till fattiga länder i Afrika.

– Vi i den rika världen måste ta vårt ansvar. Det är inte den fattiges fel att han är fattig. Det är inte den outbildades fel att hon är outbildad.

– Det är vårt gemensamma ansvar att ge bistånd, stöd och rättvis handel så att de fattiga länderna kan utvecklas. Det är ett viktigt uppdrag för centerpartiet men det måste också vara ett viktigt uppdrag för en ny regering.

Maud Olofssons ordval är en markering också i det borgerliga samarbetet, där storleken på det svenska biståndet är en tvistefråga.

Hyllade folkhemmet
Centerledaren som höll det mest internationella talet hittills den här veckan i Almedalsparken, beskrev också ett Önskesverige som knyter an till centerprogram sedan 40-talet om den enskildes rätt att välja, om företagande och om miljö.

Hon avstod i stort sett från att kritisera den socialdemokratiska regeringen, men hyllade i stället folkhemstanken.

Hon återkom också till sin egen almedalsskapade bild från häromåret att svenskar ska vara som bävrar, inte som matade fågelungar.

– Vi tar vara på människors skaparlust och bejakar bäverandan redan från det att vi är små och vi värnar den också när man har blivit gammal.

Inger Arenander
inger.arenande@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".