Stopp för röjning i stormdrabbad skog

Avverkningen i de stormfällda skogarna har gått så bra att skogskoncernen Södra nu inför röjstopp i skogen i över tre veckors tid eftersom timmerbilarna inte hinner med. Avverkningspausen är inte populär bland skogsägarna.

– Det tycker jag inte om. För nu är vägarna torra och fina nu och det blir mer skada på timret ju längre det ligger. Jag tycker att de ska köra färdigt det de har börjat på. Man blir mörkrädd när man ser alla vältor, säger Alvar Persson i Åryd utanför Växjö.

Alvar Persson och tiotusentals andra skogsägare tvingas nu se sin stormfällda skog ligga orörd när skogskoncernen Södra från och med slutet av den här veckan inför helt stopp för upparbetningen av den stormfällda skogen och det är många som berörs.

Transporterna måste hinna ikapp
Södra har 35 000 medlemmar vilket innebär varannan skogsägare i södra Sverige. Anledningen till stoppet är att röjningsarbetet helt enkelt går för fort.

– Närmast nu kommer vi att stanna avverkningarna i ungefär tre veckor och det gör vi för att transporterna ska hinna ikapp med avverkningen och det ger också utrymme för en välbehövlig vila, säger Mats Sandgren som är skogsdirektör på Södra.

Det har gått så bra med röjningsarbetet att man nu har svårt att få avsättning för allt timmer och dessutom är det brist på timmerbilar.

”Vi har inget val”
Efter röjstoppet kommer Södra också att dra ned betydligt på takten i skogen och bara avverka en tredjedel så mycket som under våren. Södra lovar att betala lika mycket för skogen oavsett om den avverkas i år eller nästa år, men Mats Sandgren förstår ändå oron.

– De skogsägare som inte får sitt virke upparbetat under sommaren känner sig oerhört stressade, det är en helt naturlig reaktion, men vi har inget val. Vi måste göra på det här sättet, säger Mats Sandgren, skogsdirektör på Södra.

Peter Jernberg, Jönköping
peter.jernberg@sr.se