Schiaparelli
Landaren Schiaparelli. Foto: ESA/D. Ducros

ESA:s Marslandare har kraschat

Johan Köhler, Rymdstyrelsen: Den sände hela tiden
1:13 min

Den lilla marslandaren Schiaparelli som nådde Mars yta i onsdags gjorde det alldeles för fort och kraschade i bitar mot planeten, uppger den europeiska rymdorganisationen ESA för nyhetsbyrån AFP.

Vid nedfarten mot Mars tystnade signalerna från landaren till kontrollrummet i Tyskland och fotografier från en Nasa-farkost visar nu en svart fläck där Schiaparelli troligen slog ner, en fläck som är större än den vore om landaren var i ett stycke, uppger ESA.

Johan Köhler, forskningshandläggare på Rymdstyrelsen, bedömer ändå inte kraschen som ett så stort bakslag.

– Den här landaren var ju just till för att testa ny teknik för landning på Mars och man har fått väldigt goda resultat från den, eftersom den sände hela tiden tillbaka under landningssekvensen. Samtidigt är ju forskarna som hade instrument ombord är väldigt besvikna, säger han.

Enligt Johan Köhler, är det viktiga att moderskeppet, den så kallade kretsaren, är intakt. Det är en farkost som nu finns kring Mars och kommer att vara där under många år för att göra vetenskapliga mätningar om Mars yta och planetens atmosfär.

– Landaren skulle testa landningsteknik, och den har troligtvis inte överlevt, men vi kommer fortfarande att kunna lära oss av det försöket, säger Johan Köhler.

Förutom att se om det går att landa med den här konstruktionen, hade väl landaren några uppgifter att utföra på Mars, vad är det man missat där nu?

Det är ju framför allt de instrument som forskare har haft ombord, som skulle mäta miljön på Mars: vindar, luftfuktighet, temperatur, kemisk sammansättning under några få dagar, medan batterierna fortfarande hade energi. Så det är en del vetenskapliga undersökningar som går till spillo, säger han.

 År 2020 planerar Europeiska rymdstyrelsen att skicka nästa projekt till med en landare, och då är tanken att den landaren ska bära med sig en Mars-strövare, en automatiserad Mars-bil som ska bära på olika instrument och även kunna borra i ytan.

– Och för att den landningen ska gå bra är det väldigt viktigt att man fick det här testet,  och man fick tillbaka data som man kan lära sig av. Så i det här olyckliga utkomsten av det här projektet har man ändå kunnat få tillbaka något att lära sig av, säger Johan Köhler.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".