USA-flagga och Sverigesradio.se
Nätproblemen kan ha koppling till attacker i USA. Foto: TT och Sveriges Radio.

Stora nätproblem i Sverige

Richard Oehme, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap
5:26 min

Det är svårt att komma in på flera sajter i Sverige. Bland annat rapporteras det om problem att komma in på regeringens webbplats.

– De mest uppenbara är Regeringen.se och MSB.se och Krisinformation.se, och sen har det varit ett stort antal andra också, som har blivit drabbade, säger Richard Oehme, chef för cybersäkerhet och skydd av samhällsviktig verksamhet, på Myndigheten för Samhällsskydd och beredskap, (MSB).

Nätproblemen kan ha en koppling till överbelastningsattacker i USA.

– Det vi vet är att det här började i USA, och det var en överbelastningsattack, som gick mot företaget Dyn. Det är det vi vet som grund för det hela, säger Richard Oehme.

Under fredagskvällen konstaterade Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) att det var problem med deras webbplats.

Det var också svårt att komma in på regeringens webbplats, rapporterar flera medier. Under flera timmar på kvällen låg även SF:s biljettsystem nere, men det var åtgärdat vid 21-tiden.

En överbelastningsattack, vad är det som sker då?

– Ja, det finns flera olika sätt det här kan ske på, men ett sätt är att man hyr så kallade robotar ute på nätet, som man samlar ihop tiotusentals, och sen skickar man en signal till dem, som sen skickar en signal till dem man vill störa ut, säger Richard Oehme på MSB.

Och hur kommer det sig att svenska sidor drabbas, som t ex MSB?

– Ja, det beror på att vi har hyrt tjänsten av Dyn, som har ansetts vara en bra tjänst för att leverera den här typen av service.

Vet man vilka som kan ligga bakom en sådan här attack?

Nej, det har jag ingen uppfattning om. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".