Bono och Geldof hyllar G8-mötet

Flera biståndsorganisationer sa på fredagen att G8-ledarnas överenskommelse om ökat bistånd till Afrika inte går långt nog. Två av de mest kända aktivisterna för Afrika, rocksångarna Bono och Bob Geldof hyllade däremot resultatet.

– Om det tillåts en irländsk rockstjärna att citera Winston Churchill skulle jag säga att detta inte är slutet på världsfattigdomen, men början till slutet, sade Bono, en av Live8-galornas förgrundsfigurer och en av världens mest inflyteselrika aktivister för Afrika.

Både Bono och Geldof sade på fredagskvällen att G8-ledarna har gjort ett bra jobb vad gäller Afrika, att premiärminister Tony Blair måste hyllas för sin insats och kamp för att få de andra G8-ledarna med sig. Nu handlar det om att göra verklighet av utfästelserna också.

Tony Blair bad som ordförande för första gången på ett G8-toppmöte de andra sju ledarna att skriva under slutdokumentet. Normalt undertecknas det bara av ordföranden, men han ville ha den bekräftelsen på en gemensam utfästelse.

Afrikapaketet innehåller dubblerat bistånd till 2010, skuldavskrivning och en rad specifika utfästelser om bland annat tillgång till behandling för alla hiv och aidsoffer till 2010, åtgärder mot malaria, tbc och polio, och för grundläggande skolutbildning för alla.

Minst framgång hade Blair vad gällde handelshinder, han fick inte de andra med på att sätta ett slutdatum nu för exportstöd och jordbruksstöd i den rika världen.

Agneta Ramberg, London
agneta.ramberg@sr.se