Gatubild i Afgooye, 30 kilometer söder om Mogadishu.
Gatubild i Afgooye, 30 kilometer söder om Mogadishu. Foto: Mohamed Abdiwahab/ AFP Photo / TT Bild.

FN-chef i Somalia: Klara framsteg har gjorts

Sverige får beröm för sitt arbete i landet
2:00 min

Ett nytt valsystem på gång och statsapparaten håller på att byggas upp. Sverige har haft en positiv roll i att bygga upp det nya Somalia, menar FN-chefen.

I Somalia, som i över tjugo år har plågats av inbördeskrig, görs nu klara politiska framsteg. Det säger chefen för FN:s verksamhet i Somalia, Marc Jacquand, som besökte Stockholm i veckan.

Han tycker att exil-somalier i Sverige borde hjälpa till sprida en mindre mörk bild av landet än den som länge dominerat nyhetsrapporteringen.

Somalia är nu mitt inne i en märkbar politisk förändring. 

– Trots många utmaningar och ett fortsatt mycket spänt läge i delar av landet har Somalia uppnått mycket under de senaste tre åren, säger Marc Jacquand.

Han pekar på de framsteg som gjorts i arbetet med att bygga upp statsapparaten och även i försöken att få till stånd riktiga val.

När den nuvarande regeringen i Somalia tillträdde 2012 lovade man att hålla fria val senast i år. Det har man misslyckats med. I stället har man tagit fram ett alldeles eget system, där olika klaner väljer 14 000 delegater som i sin tur ska välja ett parlament.

– Även det måste ses som en framgång, säger Marc Jaquand.

Han ger också Sverige mycket beröm för det arbete som bedrivs i Somalia - på marken i olika projekt, men också i den politiska processen - inte minst i frågor om kvinnors representation och rättigheter. 

– Den svenska regeringen är i frontlinjen när det gäller att se till att Somalia lever upp till sina egna åtaganden - att ha 30 procent kvinnlig representation, säger Marc Jaquand.

Ett av skälen till att Marc Jacquand kom till Stockholm var att möta somalier i Sverige. Med sina erfarenheter både från Somalia och Sverige, kan den somaliska diasporan spela en viktig roll i att visa på goda exempel härifrån.

Hans budskap är att somalier i världen borde hjälpa till att nyansera den länge dominerande bilden av Somalia som en misslyckad stat.

– Särskilt i tider när så mycket av nyheterna är negativa, så finns det här landet där man försöker förändra saker.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".