Fiskebåtar som inte längre kan gå ut och fånga fisk på grund av att kineserna kör bort dem. Foto: Margita Boström/Sveriges Radio.
Fiskebåtar som inte längre kan gå ut och fånga fisk på grund av att kineserna kör bort dem. Foto: Margita Boström/Sveriges Radio.

Filippinernas president Duterte pudlar igen

"Jag meddelar härmed min separation från USA"
2:51 min

Det börjar bli ett återkommande mönster i mötena mellan Filippinernas nye president Rodrigo Duterte och internationella ledare: En tirad av svordomar eller kontroversiella uttalanden som följs av medarbetarnas försök att lindra och så till sist en ursäkt från presidenten själv.
Sent igår kväll landade Duterte efter sin fyra dagar långa resa i Kina där hans senaste kontrovers med USA startade med denna deklaration inför den kinesiske presidenten:

– Jag meddelar härmed min separation från USA. Både militärt och ekonomiskt, sa Rodrigo Duterte när han och Xi Jingping i torsdags signerade handels- och affärskontrakt mellan de båda länderna.

Vilket signalerade ett slut på den frysning som rått allt sedan Filippinerna anmälde Kina till den internationella skiljenämnden i Haag 2012.

Detta efter att Kina deklarerat att i stort sett hela Sydkinesiska sjön tillhörde dem.

Sandbankarna Scarbourough Shoals som endast ligger drygt 20 mil utanför Filippinernas huvudö Luzon blev det som prövades av nämnden för att kineserna trakasserat och kört bort filippinska fiskebåtar reven.

Skiljenämndens beslut blev att inget land kan hävda att reven är deras och att alla därför har rätt att fiska där.

Domen har tolkats som att Kina därmed inte heller kan annektera det övriga vattenområdet i Sydkinesiska sjön. Kina har aldrig godkänt beslutet i Haag.

President Duterte sa under sin valkampanj att han ville förbättra relationerna med grannen i norr men också att han skulle följa beslutet i Haag.

Men just reven vid Scarborough togs aldrig upp under Dutertes besök i Peking nu. Men båda länder sa att de skulle inleda samtal om Sydkinesiska sjön.

Däremot verkade Duterte överlycklig med sina överenskommelser med kineserna och gjorde vad det såg ut som slut med USA för sin nya vänskap med Kina.

Dagen efter gick både Filippinernas handels- och finansminister ut och försökte förmildra uttalandet. Presidentens kommunikationsavdelning sa att det inte skulle spekuleras i vad Duterte menat utan man skulle invänta på en förklaring.

Och så nyss hemkommen så pudlade han och sa att han bara menat att Filippinerna inte skulle vara så nära knuten till USA som man varit.

Republikanernas presidentkandidat Donald Trump använde igår vid ett valmöte Dutertes "göra-slut" uttalande som ett tecken på att USA blivit svagare.

 – Filippinerna är en mycket viktig strategisk partner till oss och se nu kommer förmodligen Kina och Ryssland ta dem till sig för att vi är så svaga, sa Trump.

Vita Husets talesperson gick i natt ut och sa att det varit lite för många problematiska uttalanden mot USA av Duterte. Uttalanden som ger frågetecken sa han.

I helgen anländer toppdiplomater från USA hit till Filippinerna för att reda ut vad som gäller.

Duterte själv kommer dock att vara i sin hemstad Davao där han vid ankomsten igår fortsatte sin tirad mot USA och avslutade med att konstatera att han aldrig under sin livstid kommer att resa dit.

Mer om Filippinerna

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".