Tvådelad bild: USA:s flagga vajar mot blå himmel och fingrar knappar på laptop
Svenska sajter låg ner på fredagen. Orsaken kopplas till attack i USA. Foto: TT/Sveriges Radio bildmontage

Attack i USA nådde svenska sajter

Säkerhetsexpert: Får leva med det en stund
2:07 min

En överbelastningsattack drabbade på fredagen bland annat regeringens sajt. Orsaken hittade man i USA där stora webbplatser låg nere.

Attacken i USA är en typ av attack som ofta sker när nätverk som kapats fjärrstyrs med hjälp av virus och andra program.

Funktionen för att hitta till exempelvis regeringens hemsida, görs via en översättningstabell, en adressbok. En översättningsfunktion som det amerikanska företaget som attackerats tillhandahåller.

– När den funktionen blir utslagen så får det effekten att de andra webbplatserna inte är nåbara även om de är uppe och snurrar, berättar Robert Malmgren It- och säkerhetsexpert.

Det var på fredagen som ett amerikanskt företag, som tillhandahåller domänhandshantering överbelastades. Det var en attack mot företagets dns-servrar. Överbelastningen fick effekter också i Sverige bland annat på regeringens sajt och på krisinformation.se

Hur allvarlig är då en attack?

Robert Malmgren jämför med Pay Pal ett företag som fungerar som betalningsväxel.

– Om man inte kan nå den och man inte kan göra transaktioner då påverkas affärer och pengaflöden, säger han.

I våras utsattes svenska medier av en nätattack där stora tidningar som DN, Aftonbladet, SVD drabbades.

Hur lätt är det att en attack händer igen?

– Vi kommer att få leva med det här en stund. Det som är problemet är att man har hittat en mängd småutrustningar som används som relä och som gör att de här attackerna fungerar.

Robert Malmgren berättar att det kan handla om allt ifrån hemmabredbandsroutrar, hemmabredbandsmodem, webbkameror. Samtliga kan användas för de här typen av attacker.

– De lär väl sitta där i några år och inte bytas ut, de går inte heller att uppgradera eller stoppa in antivirusprogram på, säger Robert Malmgren.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".