Foto: TT
Foto: Foto: TT

"Vi är beredda att släppa fram Batra som statsminister"

Men SD kräver avtryck i budgeten
1:17 min

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson sa i Ekots Lördagsintervju idag att han är beredd att släppa fram en moderatledd regering.

– Jag har varit tydlig med att vi är beredda att ge Anna Kinberg Batra möjligheten att bli statsminister, säger Jimmie Åkesson i Ekots Lördagsintervju.

Men när budgeten ska tas kommer Jimmie Åkesson att kräva att partiets avtryck också syns.

– Ja det måste finnas något avtryck från ett parti. Om man förväntar sig stöd från oss måste man ju också se avtryck från oss. Och det har jag också sagt hela tiden att det är en sak att bli statsminister. Det kan man nog bli. Men det är en annan sak att sen också kunna styra landet. Och då kan man inte sitta kvar i den här sandlådan och inte vilja prata med oss. Det kommer man att behöva göra då.

Jimmie Åkesson säger idag att han inte utesluter att partiet till och med skulle kunna rösta på en socialdemokratisk budget efter nästa val. Det som hände hösten 2014 när SD röstas på Alliansens budget trots att dom rödgröna vunnit valet, det kan hända igen.

– Ja, absolut så är det. De andra partierna måste förstå att vi finns i riksdagen. Och om vi skulle få ett valresultat mellan 20 och 30 procent, som jag inte alls utesluter, tvärtom mycket tyder på det. Fortsätter man då att ignorera oss på olika sätt, då kan man inte räkna med att vi villkorslöst ska stödja den ena eller andra. Utan de får faktiskt också ta sitt ansvar, kliva ur sandlådan och samtala med Riksdagens kanske största parti i en sådan situation.

Moderaternas partisekreterare Tomas Tobé säger att Moderaterna söker stöd för en ny alliansregering och det inte är aktuellt med samarbete med Sverigedemokraterna. Hur enskilda partier röstar i statsministeromröstning och budget är upp till dem.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".