Kritiska röster borta i Ungern

2:15 min

Drygt två veckor har gått sedan den hastiga nedläggningen av en av Ungerns största dagstidningar. Även tidningens nätupplaga stängdes ner. Ägarna anger dålig ekonomi som förklaring men i Ungern anser många att det snarare handlar om tidningens regeringskritiska rapportering.

– Det kom som en fullkomlig chock och det är först nu som vi börjar känna smärtan av att ha förlorat hela vårt yrkesliv, säger Gábor Horváth, till helt nyligen utrikesreporter på tidningen Nepszabadsag där han har arbetat i 28 år.

– Allt som jag har skrivit under 28 år är borta, eftersom webbsidan också har stängts, säger han.

Nepszabadsag grundades för 60 år sedan och var Ungerns mest spridda tidning, känd för sin kritiska granskning av makten. Dagarna före stängningen hade man publicerat flera artiklar om korruption och maktmissbruk bland höga politiker och tjänstemän.

Ägarnas förklaring - att tidningen blivit för olönsam för att hållas vid liv i nuvarande skick - avfärdar Gábor Horváth. Förlusterna var inte större än för andra tidningar och mediehuset där tidningen ingår går med vinst. I stället, menar han, handlar det här om att regeringen vill tysta en kritisk röst.

– Det här visar att de inte bryr sig om demokrati, att de inte tolererar några vakthundar och så länge som de inte stoppas kommer de att fortsätta, säger Gábor Horváth.

Men från regeringens sida har man avfärdat alla sådana anklagelser och sagt att i ett land där pressfrihet råder kan en regering självklart inte lägga sig i beslut som rör en privatägd tidning.

Sedan Viktor Orbán och hans konservativa parti Fidesz kom i regeringsställning 2010 har kritiken växt mot hur landets medier hanteras - public service radio- och tv har blivit alltmer regeringstrogen och ett stort antal medier ägs nu av affärsmän med nära band till landets ledning.

Den hastiga stängningen av tidningen Nepszabadsag har också väckt omvärldens reaktioner - bland annat har oroade uttalanden hörts från amerikanska UD samt från organisationer som Reportrar utan gränser och OSSE - Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa.

Tidningens medarbetare är formellt inte uppsagda än och i brist på arbete har flera reportrar börjat skriva för de hemlösas tidning i Budapest.

Utrikesreportern Gábor Horváth hade gärna skrivit om att Bob Dylan fått Nobelpriset i litteratur och han såg fram emot att bevaka det amerikanska presidentvalet.

– Jag hoppas kunna återgå till skrivandet så snart som möjligt, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista