Anna Kinberg Batra om de planerade storregioner.
Foto: TT

M: Regeringen har för bråttom med storregionerna

"Vi är ju skeptiska till att man ska rita om Sveriges karta"
1:40 min

Inför de blocköverskridande samtalen senare i dag om de planerade storregioner kommer nu hård kritik även från Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra. Hon tycker att civilminister Ardalan Shekarabi forcerar fram en regionreform.

Kritiken mot regeringens planer på att dela in Sverige i nya storregioner växer. Som Ekot berättade i morse sågar Kristdemokraterna det omdebatterade förslaget. Även Moderaterna är kritiska.

– Regeringen får möjlighet att förklara nu varför det är så bråttom, det har jag hittills inte förstått. Jag tycker att det är viktigt att höra och se vad berörda invånare faktiskt tycker och inte tvinga på människor lösningar.

I eftermiddag inleder regeringen de blocköverskridande samtalen med alliansen och Vänsterpartiet om planerna på att slå samman Sveriges 21 län och landsting till sex storregioner.

Norrland och Svealand ska bildas redan i januari 2019. Då ska även Värmland gå upp i Västra Götaland, enligt det förslag som nyligen har varit ute på remiss.

Men i dagsläget är det är osäkert vilket stöd en sån regionreform kan få i riksdagen.

– Vi är ju skeptiska till att man ska rita om Sveriges karta från Stockholm, utan att veta om det har brett folkligt stöd, säger Anna Kinberg Batra till Ekot.

Hur får reda på om något har folkligt stöd?

– Genom att höra med berörda invånare. Nu blir det till exempel folkomröstning på flera ställen. Jag tycker inte att man får ha  för bråttom eller tvinga på människor lösningar uppifrån.

Ett av regeringens mål med den aviserade regionreformen är att skapa en organisation som säkerställer en likvärdig sjukvård.

Men det argumentet köper Anna Kinberg Batra inte.

– Att välfärden ska vara bra och fungera är en väldigt viktig fråga. Men att tvinga fram en regionreform gör ju inte vårdköerna kortare.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".