Ekots inrikespolitiske kommentator Tomas Ramberg och statsminister Stefan Löfven.
Ekots inrikespolitiske kommentator Tomas Ramberg och statsminister Stefan Löfven. Foto: Pablo Dalence/Sveriges Radio och Jessica Gow/TT.

Det är det där med D-ordet

Statsministern vill inte kalla Saudiarabien diktatur. Åtminstone inte när han är där. Både den förra alliansregeringen och dagens rödgröna regering har haft påtagliga problem med D-ordet, konstaterar Ekots politiske kommentator Tomas Ramberg.

2012 undvek alliansregeringens försvarsminister Karin Enström med stor envishet att kalla Saudiarabien "diktatur".

Flera formuleringar var snarlika de vi idag hör från statsminister Stefan Löfven. "Etiketten det ena eller andra är ett trubbigt instrument", tyckte Enström.

Då var Socialdemokraterna i opposition. Deras utrikespolitiske talesperson Urban Ahlin hade "svårt att förstå varför de är så rädda för att säga att Saudiarabien är en diktatur."

Ahlin trodde att de var rädda för Saudiarabiens kungafamilj skulle ta illa upp. Och "om de blir arga så kan vi inte handla med dem längre", sa S-talesmannen.

Efter en mindre folkstorm mot Enström valde dåvarande statsministern Fredrik Reinfeldt att ändå ta det besvärliga ordet i sin mun. Dock med omfattande förklaringar:

"Om det är ett digitalt betraktelsesätt, där vi bara delar in världen i demokratier och diktaturer, ja då hamnar Saudiarabien i diktaturkolumnen. Men sedan måste även världens diktaturer kunna sorteras utifrån tilläggsbegrepp, i det här fallet en absolut monarki."

Detta är ungefär vad Stefan Löfven sagt om man lägger ihop hans olika uttalanden.

För Löfven har också, i förra årets debatt om Saudiavtalet, uttalat D-ordet. Men även han behövde ett tryck för att komma dit.

Och då till en formulering som är snarlik Reinfeldts:

"Om man ska ge en kort beskrivning och bara kan välja mellan demokrati och diktatur, då är Saudiarabien en diktatur. Saudiarabien är en auktoritär regim och en absolut monarki," sa Stefan Löfven våren 2015.

Det verkar alltså vara svårare att säga "diktatur" i regeringsställning än i opposition. För att inte tala om hur svårt det blir på plats i Saudiarabien. Den retoriska uppriktigheten är större i riksdagen än i Rosenbad. Men ändå större i Rosenbad än i Riyadh. Öga mot öga med diktaturen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".