Belgien säger nej till handelsavtal

1:01 min

Det vallonska regionparlamentet i Belgien vägrar fortfarande att acceptera EU:s handelsavtal med Kanada. Det bakbinder i sin tur landet Belgien – där landets regering i eftermiddags meddelade att man inte kan skriva under. Därmed går avtalet nu en oviss framtid till mötes.

Den vallonska regionen här i Belgien har i ett år, mycket noga, granskat de texter som finns i det förslag som förhandlats fram mellan EU och Kanada.

Det var först för lite mer än två veckor sedan som EU-ledarna faktiskt insåg vad som höll på att hända, nämligen att Vallonien som ett av 38 parlament, skulle kunna säga nej till avtalet.

Det kom också att hända, två gånger med bara några dagars mellanrum, senaste gången var i fredags. Sedan dess har förhandlingar pågått hela helgen, utan resultat. Detta med Vallonien i ena ringhörnan och den belgiska regeringen och EU-kommissionen i den andra.

Fortfarande anser Vallonien inte sig ha fått tillräckliga garantier, inte heller genom sina egna juridiska experter. Man undrar hur juridiskt bindande det här avtalet är i verkligen och om det skulle hålla vid en domstolsprövning.

Men den största symbolfrågan för Vallonien är hur man ska lösa frågan som handlar om att bolag i Kanada och som anser att ett EU-land, genom sin politik, missgynnar just det bolagets investeringar i det landet - ska kunna stämma det här i EU-landet.

I kväll, måndag, väntas EU:s ordförande Donald Tusk formellt meddela att det blir något toppmöte eller inte mellan EU och Kanada på torsdag. När något nytt toppmöte kan hållas är oklart, precis som framtiden för det här handelsavtalet mellan EU och Kanada.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista