Serbiska flyktingar lever i misär

Presidenterna i Kroatien och Serbien vill att länderna ska försonas efter kriget i början av 90-talet då hundratusentals serber fördrevs fran Kroatien. I veckan besökte presidenterna gemensamt ett av Serbiens många flyktingläger.

De bor bara några mil från sitt hemland, i nordvästra Serbien nära gränsen till Kroatien. För tio år sedan kom de i långa karavaner, traktorer, bilar och bussar fullastade med det nödvändigaste, flyttade in i skolor och gamla fabrikslokaler, ja vad som fanns tillhands i flyktingkaoset efter fördrivningen.

De bor fortfarande kvar, bortglömda av de flesta.

Fyra personer i ett rum
70-åriga Draga står i dörröppningen till lägret med händerna på de breda höfterna, en sjalett bakbunden om håret och gnistrande ögon. Till skillnad från de flesta här ger hon ett intryck av styrka och energi.

Tillbaka hem till Kroatien kan hon inte flytta. Det är omöjligt. Vi kan inte försörja oss där, ingen får jobb, hävdar hon.

– Mötet med den kroatiske presidenten Stipe Mesic blir svårt men jag måste se honom, höra om han har något att säga oss, vi har det förfärligt. Sen tio år bor vi fyra personer i ett litet rum här, hur tror du att det känns att som 70-åring klä av sig på kvällen inför de andra och krypa till sängs och att inte ha något annat än kläderna du går och står i.

Skakade presidenter
En titt i kastrullerna på kvällsmaten, misären och berättelserna har skakat om de två statsöverhuvudena. Serbiens president Boris Tadic erkänner direkt tillkortakommandet.

– Situationen är bedrövlig. Serbiens hjälp till flyktingarna är urusel, medger han.

Kroatiens president Stipe Mesic kan bara hålla med och uppmanar dem i lägret som inte var delaktiga i kriget på 90-talet att flytta hem trots att det finns grupper i Kroatien som är emot en återflytt av serber.

President Boris Tadic i Serbien säger till Ekot att han trots allt är optimistisk om framtiden.

– Jag hoppas att vi ska hitta lösningar för våra medborgare, det är viktigt för försoningen mellan två folk och det är faktiskt förutsättningen för att förbättra demokratin i den här regionen.

De två presidenternas samarbete fortsätter. På måndag står de åter sida vid sida till minnet av den mest plågsamma händelsen under det forna Jugoslaviens alla krig på 90-talet, massakern på muslimer i Srebrenica i Bosnien för tio år sedan.

Christina Gustafsson, Belgrad
christina.gustafsson@sr.se