Grafiken till höger illustrerar de nya regionerna efter färgskala.
Foto: Erik Nylander/TT, Grafik: Sveriges Radio

Ovisst om stöd i riksdagen för storlän

Civilminister: Samtal kommer att fortsätta
1:49 min

Civilminister Ardalan Shekarabi (S) träffade på måndagseftermiddagen representanter från alliansen och Vänsterpartiet för samtal om den planerade sammanslagningen till sex län i hela landet.

Efter hård kritik från flera av allianspartierna konstaterade Shekarabi att det är osäkert om det finns en riksdagsmajoritet för förslaget.

– Det vet vi inte ännu och det är därför vi träffas, för att fortsätta att samtala och se om vi kan komma överens om detta. Självklart förutsätter det en majoritet i Sveriges riksdag, säger ministern. 

Tre storlän av de sex planerade föreslås komma igång redan 2019. Det gäller fyra Norrlandslän som läggs samman till Norrlands län och sex län i Mellansverige, som slås samman till Svealands län.

Dessutom föreslås att Värmlands län läggs samman med Västra Götalands län. Sammanslagningen gäller alltså både län och landsting.

Kristdemokraterna har tidigare gått ut och kritiserat de planerade storlänen. I dag ställde sig moderaterna till kritikerna. Partisekreteraren Tomas Tobé sade såhär efter mötet.

– Från moderaterna har vi lyft fram att det är viktigt att det finns ett brett stöd lokalt, men också att det bör finnas ett brett stöd i riksdagen om man ska genomföra en såhär stor reform. Men vi konstaterar att det finns anledning att fortsätta samtala med varandra.

Nästa möte äger rum om två veckor, med samma partier som deltog i dagens samtal. För Centern är frivilligheten det viktigaste, sa Anders W Jonsson, gruppledare för Centern i riksdagen.

– Ingen ska tvingas till sammanslagningar. I Jämtland och Halland, där det finns en stark opinion emot, så ska den respekteras. Vi kräver också att det ska ske en förflyttning av makt, ansvar och befogenheter från nationell till regional nivå.

Mest negativa till storlänen förefaller liberalerna vara. Så här sa Christer Nylander, liberalernas gruppledare i riksdagen.

– Vi har svårt att se att det här förslaget löser de problem som finns. Dels finns det ju problem för sjukvården, där det behövs ökad nationell samordning och kanske ökad statlig styrning. Dels så ser vi att det blir ganska stort avstånd i de här stora länen, som nu är på väg att skapas, både geografiska avstånd men också mellan politiker och medborgare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".