Kvinna.
Isabella Lövin, minister Foto: Janerik Henriksson/TT

Regeringen vill satsa extra bistånd till Irak

"Hjälpen är helt livsnödvändig"
1:37 min

En ny femårig biståndsstrategi för Irak ska tas fram och dessutom satsas i höst 90 miljoner kronor i stöd för att bygga upp det som förstörs i de pågående striderna med IS i bl.a. Mosul.

Hjälpen är helt avgörande för de drabbade människorna säger Isabella Lövin som är minister för internationellt utvecklingssamarbete. 


– Den är helt livsnödvändig för dem som nu under lång tid har levat under enormt förtryck och våld. Vi vet ju inte exakt hur förhållandena kommer att vara inne i Mosul när det väl blir befriat. Så det är väldigt viktigt att man kommer in snabbt, säger Isabella Lövin.

Regeringen föreslår nu att 90 miljoner kronor i höständringsbudgeten ska gå till FN:s utvecklingsprogram UNDP för uppbyggnad av bl.a. vägar, vatten och elledningar för att folk ska kunna flytta tillbaka till sina hem i de områden som befrias från IS i den pågående väpnade konflikten.

Isabella Lövin framhåller att ingen ännu vet hur mycket som kommer att vara förstört när väl Mosul har befriats.

Biståndet till Irak har de senaste åren trappats ner och skulle ha tagits bort.

Men nu föreslår regeringen att Irak ska få en ny femårig biståndsstrategi som ger landet ett stöd på cirka 130 miljoner kronor per år. Det är bl.a. demokrati och kvinnors rättigheter som behöver stärkas säger Isabella Lövin.

– Tyvärr så har utvecklingen i Irak gått åt helt motsatt håll mot vad man förväntade sej. Irak var ju ett medelinkomstland. Men nu är det ett land som är djupt splittrat med konflikter.

– Det är ett krigsdrabbat land, utvecklingen har gått tillbaka, kvinnors situation är väldigt allvarlig. Den demokratiska situationen är också svår, så vi måste nu ge ett stöd för en långsiktig demokratisk och stabil utveckling, säger ministern för internationellt utvecklingssamarbete, Isabella Lövin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".