G8 överens om oljan till Rysslands förtret

Oeniga om utsläppen av växthusgaser. När det kom till olja var det lättare för G8-ledarna. För ekonomisk tillväxt behövs olja och nu ska hinder för investeringar i oljeindustrin bort – en känslig fråga i Ryssland.

De flesta ledarna på G8-mötet kommer från länder som är stora oljekonsumenter. Av de riktigt stora oljeproducenterna är bara Ryssland med i klubben.

Investeringshinder ska bort
Det rekordhöga priset på olja har gjort dem alla oroliga. Det talas om inflation, ett hot mot företagens vinster och hela den ekonomiska tillväxten.

Klimatförändringarna var en svårare nöt att knäcka, men om oljan har G8 kommit överens att hinder för investeringar – hela vägen från när oljan kommer upp ur jorden till när den säljs – ska bort.

Men det är andra länder som tar upp oljan. De ska enligt G8 skapa ett bra ”investeringsklimat” och det gäller speciellt ”utländska investeringar”. Men att öppna upp för oljeinvesteringar är känsligt i Ryssland.

Rika på olja
Efter Sovjetunionens fall skulle en marknad byggas. Det samhället ägde såldes ut och den lilla grupp som fick köpa blev Rysslands första multi-miljardärer. De rikaste gjorde sina pengar på just olja

Sen Vladimir Putin blev president år 2000 stärker staten greppet över delar av ekonomin, speciellt oljan, och det är många ryssar nöjda med. Putin vill lagstifta om begränsningar för utländska investeringar i olja, just det G8 vill ta bort.

Finansierar nya oljefält
Nu är det lätt att säga: typiskt Ryssland, mer statlig kontroll. Men i USA röstade kongressen nyligen med massiv majoritet för att stoppa ett kinesiskt företag att köpa ett av USA:s största oljebolag.

Andra producenter, som Saudiarabien, har sagt att de inte tänker släppa in mer utländskt kapital. Kuwait kan tänka sig investeringar men bara ytterst begränsat.

För när oljepriset är högt tjänar länderna pengar och kan sedan själva använda pengarna för att finansiera nya oljefält som i sin tur ger mer intäkter. Så varför blanda in någon annan?

Jesper Lindau, Moskva
jesper.lindau@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".