Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Färre asylsökande väntas till Sverige

Ekots migrationsreporter i Malmö, Dimitri Lennartsson, om prognosen
2:07 min
montage: migrationsverkets logga med anonym pojke bakifrån som tittar ut genom fönsterdörr
Foto: Susanne Lindholm/Fredrik Sandberg/TT

Migrationsverket skriver ned asylprognosen. Nästa år väntas flera tusen färre asylsökande.

Den internationella flyktingkrisen fortsätter och fler människor befinner sig på flykt än under andra världskriget. Trots detta minskar antalet asylsökande i Europa och Sverige, skriver Migrationsverket.

Förklaringen är att inre gräns- och id-kontroller i Schengenområdet har gjort det svårare att resa genom Europa och till Sverige. 

Migrationsverket bedömer sammantaget att färre personer kommer söka asyl i Sverige under 2016 och 2017 än vad som tidigare prognosticerats.

Totalt 2016 kommer 29 000 asylsökande till Sverige, enligt prognosen. Inte 34 500 som myndigheten tidigare prognostiserat.

"Antalet asylsökande har sedan våren varitstabilt och i samband med att årets slut närmar sig minskar även osäkerheten", skriver Migrationsverket.

Prognosen för nästa år sänks från 51 200 till 36 700 asylsökande.

Den 11 november löper tiden för Sveriges gränskontroller ut.

– Regeringen har sagt till EU-kommissionen att man vill behålla gränskontrollerna, säger Ekots migrationsreporter i Malmö, Dimitri Lennartsson.

Fem gånger per år presenterar Migrationsverket prognoser över hur många asylsökande som väntas komma till Sverige. Dagens prognos är den femte och sista prognosen för 2016.

Migrationsverkets tidigare prognoser har präglats av stor osäkerhet. Detta är till stor del en konsekvens av oroligheter på flera håll i världen, och en svårighet att förutspå hur flyktingsituationen utvecklas.

I årets första prognos, i februari, skrev Migrationsverket att drivkrafterna hos människor att lämna sina hemländer är större än någonsin tidigare. Därav går en liknande utveckling som den under hösten 2015, där antalet asylsökande ökar kraftigt i Europa och Sverige, inte att utesluta.

FAKTA / Migrationsverkets prognos för 2017

Scenariona för 2017 bygger på ett antal kända faktorer som inbegrips i samtliga scenarion:

• Turkiets gränser mot både Syrien och Irak förblir i princip stängda.

• Antalet migranter som anländer till Grekland under första halvåret 2017 kommer att vara begränsat. Detta till följd av att förhandlingarna mellan EU och Turkiet om migrationsöverenskommelsen fortgår. Samtidigt innebär sämre väder att även om överenskommelsen upphör så kommer möjligheterna att ta sig till Grekland under första halvåret av 2017 inte att vara gynnsamma.

• Det kommer vara fortsatt svårt att resa genom Balkanländerna till centrala Europa under hela 2017.

• Inre gräns- och ID-kontroller i Europa upprätthålls.

• Ett stort antal människor anländer till Italien via den centrala Medelhavsrutten. Det är dock svårt att ta sig vidare norrut från Italien och majoriteten av de som anländer till Europa längs denna rutt ser inte Sverige som ett primärt destinationsland.

• Utöver asylsökande som på egen hand tar sig till Sverige så tillkommer även cirka 5 700 asylsökande som enligt tidigare uppskov under 2017 ska omplaceras till Sverige från Grekland och Italien.

Källa: Migrationsverket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".