Regeringen nobbar centerns energiförslag

I onsdags gjorde centerledaren Maud Olofsson ett nytt försök i energipolitiken. Hon föreslog att regeringen skulle bjuda in alla partier till överläggningar om en bred uppgörelse över blockgränsen. Men hon fick nobben.

Dagens uppgörelse mellan centerpartiet, vänsterpartiet och socialdemokraterna – med bland annat stängd kärnkraft i en obestämd framtid – är inte tillräckligt bred för att få industrin att skriva under på hur kärnkraften ska avvecklas och ersättas, konstaterade centerledaren.

Knäckfråga för den borgerliga alliansen
Energifrågan splittrar ju de borgerliga. Centerpartiet är nu hårt trängt på grund av sin uppgörelse över blockgränsen.

Såväl kristdemokraternas Göran Hägglund som folkpartiets Lars Leijonborg och moderatledaren Fredrik Reinfeldt förklarade omedelbart att en borgerlig energipolitik förutsätter att centern bryter sin uppgörelse med regeringen.

Maud Olofsson vägrar att svara på om hon tänker göra det.

I det borgerliga internspelet om vad som ska offras och behållas i en gemensam politik är energifrågorna en allt tydligare bricka.

Kalla handen från regeringen
Det är inte länge sedan som både kristdemokraterna och moderaterna från riksdagens talarstol förklarade sig beredda att kompromissa för att nå en bredare uppgörelse över blockgränsen, något som de nu alltså avvisar.

Maud Olofssons utspel möttes av kalla handen också från den vikarierande statsministern Ulrika Messing, som sa att dagens uppgörelse är bra och att regeringen inte tänkte hjälpa centern att lösa ett dilemma i borgerligheten.

Fast faktum är det bara är tre veckor sedan regeringen hade en helt annan uppfattning. Energiministern Mona Sahlin skrev en artikel, publicerad på regeringens hemsida bland annat, där hon bjöd in alla partier i riksdagen till gemensamma diskussioner om den svenska energipolitiken.

Artikeln är också undertecknad av bland andra Eskil Erlandsson, centerns talesman i energifrågor. Fortsättning lär följa.

Inger Arenander
inger.arenander@sr.se