Cecilia Uddén och Stefan Löfven1
1 av 3
Foto: Johan-Mathias Sommarsrtöm/Sveriges Radio
Statsminister Stefan Löfven tas emot av Iraks premiärminister Haider al-Abadi i Baghdad på måndagen.
2 av 3
Statsminister Stefan Löfven tas emot av Iraks premiärminister Haider al-Abadi i Baghdad på måndagen. Foto: Henrik Montgomery/TT.
Stefan Löfven i Irak
3 av 3
Stefan Löfven i Irak Foto: Johan-Mathias Sommarström/Sveriges Radio

Löfven: Vi har en stabil relation till Saudiarabien

"Vi framför Sveriges uppfattning vad gäller kvinnors rättigheter"
5:30 min

Statsminister Stefan Löfven (S) beskriver relationen till Saudiarabien som god efter mötena med kungafamiljen i Riyad tidigare i veckan då han också framförde Sveriges syn på mänskliga rättigheter.

Hela intervjun med Stefan Löfven går att höra i ljudspelaren ovan

– Saudiarabien och vi har en nu en stabil relation, vi ska utveckla den. Och i det ligger också att vi framför Sveriges uppfattning vad gäller kvinnors rättigheter, dödsstraff, vad gäller kroppsstraff och så vidare, säger Löfven i en intervju med Ekot.

Löfvens besök i Saudiarabien fick hård kritik redan i förväg och kritiken har fortsatt, delvis på grund av att Löfven inte ville kalla landet för en diktatur.

Detta ledde bland annat till att Birgitta Ohlsson, riksdagsledamot för Liberalerna, KU-anmälde statsminister Stefan Löfven. Något som också uppmärksammats är Saudiarabiens hantering av människorättsaktivisten och bloggaren Raif Badawi som dömts till 1000 piskrapp.

Texten uppdateras

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".