Tillväxthormon-recept granskas

Socialstyrelsen vill se om den höga förskrivningen av tillväxthormon i Sverige kan kopplas till ett missbruk av hormonerna som dopningspreparat.
Tillväxthormoner är främst till för kortvuxna barn, men en femtedel av förskrivningen av hormonerna ges flickor och kvinnor som är över 20 år gamla. – Man kan misstänka att en del tillväxtpreparat används i dopningssyfte, men samtidigt är det så att det finns en helt normal användning av tillväxthormon hos vuxna, till exempel sådana som har några skador i hypofysen eller en del andra sjukdomar. Det gäller att bedöma hur mycket är den rimliga användningen hos vuxna av normala, medicinska skäl, säger Örjan Ericsson på Socialstyrelsens läkemedelsenhet som ska leda granskningsarbetet. Tillväxthormon bygger upp musklerna och minskar fettmassan, vilket gör att det kan användas som dopningspreparat. Tills för cirka tio år sedan var tillväxthormon en bristvara och gavs då endast till kortvuxna barn för att de skulle kunna bli längre. Idag framställs hormonerna på syntetisk väg och det gör att även vuxna kan medicineras. Brist på tillväxthormon kan bland annat leda till benskörhet och fetma.
Anna Lithander, reporter, Ekot
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".