Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
flyktingar
Foto: Oded Balilty/AP/TT

Migrationsverket tonar ner effekten av ID-kontroller

Stor utmaning hitta bostäder till nyanlända
1:55 min

Det har ännu inte kommit något beslut om de svenska ID- och gränskontrollerna kommer fortsätta efter november. Migrationsverket utgår från att de kommer finnas kvar i sin nya prognos.

– Vi kan inte göra en bedömning av hur politiska beslut kommer att bli utan vi utgår från det läget vi har idag, säger Mikael Ribbenvik, tillförordnad generaldirektör för Migrationsverket.

29 000 asylsökande kommer till Sverige i år, beräknar Migrationsverket, vilket är några tusen färre än i förra prognosen. Nästa år skrivs prognosen ner ännu mer. Huvudscenariot är knappt 37 000 asylsökande vilket är cirka 15 000 färre än förra prognosen.

Återigen är det stängda och kontrollerade gränser i Turkiet, balkanländerna och norra Europa, som påverkar, men även de svenska gräns- och ID-kontrollerna, är något som Migrationsverket räknar med i sin prognos. När ID-kontrollerna infördes på tåg, färjor och bussar från Danmark till Sverige den 4 januari så minskade antalet asylsökande i Sverige kraftigt från 13 000 i december förra året till 4000 i januari i år. Därefter har de minskat ytterligare.

Nu är det bara någon vecka kvar innan kontrollerna löper ut och regeringen har fortfarande inte bestämt sig för om de borde fortsätta. Den här eftermiddagen kom dock ett besked från EU-kommissionen om att förlänga gränskontrollerna.

Oavsett hur det blir så kommer kontrollerna inte få en avgörande roll för hur många som söker asyl här, enligt Ribbenvik.

– Det är ingen som tror att de kommer finnas kvar för alltid. Den avgörande betydelsen som de hade i början av året har ju ersatts av att de är en faktor bland flera nu.

En viktig faktor är EU:s avtal med Turkiet som stoppar flyktingar från att ta sig till Grekland. Om avtalet upphör nästa år samtidigt som många lämnar krigsdrabbade Syrien och Irak, så kan det komma så många som drygt 50 000 asylsökande till Sverige nästa år, enligt prognosens högsta scenario.

Mikael Ribbenvik understryker att flyktingkrisen i Mellanöstern pågår med oförminskad styrka. Här i Sverige finns andra utmaningar som att hitta bostäder till tiotusentals nyanlända ute i kommunerna i takt med att asylbesluten trillar in.

– Vi räknar med att nära nog fördubbla antalet asylbeslut det här året, minst 108 000. Det krävs av oss eftersom det är så många människor som väntar på sina beslut av dem som kom förra året.

När det gäller bostäder för nyanlända ute i kommunerna säger Per-Arne Andersson, avdelningschef på Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, till TT att flera kommuner är beredda på akuta lösningar.

– Alla gör sitt yttersta. Ska man bara uppfylla lagkravet och det inte blir några ändringar så kommer en del personer få ett sämre boende. En del kommuner har talat om tält och idrottshallar, säger han till TT.

Även Mikael Ribbenvik på Migrationsverket ser utmaningar:

– Det kommer ställa stora krav på samhället främst under nästa år när det gäller kommunplaceringar, säger han till Ekot.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".