Sjuksköterska.
Helena Melldén, sjuksköterska på Neonatal i Helsingborg, är en av ett 30-tal nyckelpersoner som slutar 23 december, med´stora konsekvenser för de sjuka barnen. Foto: Odd Clausen/Sveriges Radio.

Sjuksköterskor säger upp sig i Skåne

Kräver förändrade arbetstider
2:00 min

Just nu skakas sjukvården i Skåne för tredje och fjärde gången i år av att en stor grupp sjuksköterskor i nyckelposition tillsammans sagt upp sig i protest mot arbetsschemat. Risken är stor att fenomenet sprider sig till övriga Sverige, varnar facket.

Helena Melldén jobbar på Neonatalavdelningen på lasarettet i Helsingborg och är en av 30 sjuksköterskor som slutar dagen före julafton om arbetstiderna inte förbättras. 

– Det är ett system som är i behov av vård, av omsorg och av intensivvård. Det är väldigt, väldigt sjukt, säger Helena Melldén, sjuksköterska på Neonatalavdelningen på lasarettet i Helsingborg om avdelningens arbetsschema.

Mats Runsten på facket, Vårdförbundet i Skåne, tror inte att det här är rätt sätt att tvinga fram förändring, men förstår upprördheten.

– De vill vara kvar, men inte till vilket pris som helst och absolut inte till priset av sin egen hälsa, säger Runsten.

Tidigare i år har ett 20-tal sjuksköterskor i Kristianstad slutat av samma skäl. 36 barnmorskor i Helsingborg tog tillbaka uppsägningarna sedan de fått ett löfte om förändring.

Men den här gången säger Region Skåne nej, säger divisionschefen Sten Ekdahl.

– Vi har tidigare gjort enskilda avtal med personer och arbetsgrupper, men vi har sett att det medför orättvisor, och har då bestämt att inte göra så i fortsättningen. Vi kommer att använda den svenska modellen, där fack och arbetsgivare förhandlar.

Sten Ekdahl medger att det blir problematiskt om barnsjuksköterskorna slutar, vilket i så fall sker dagen före julafton, 23 december.

– Det kommer att innebära att många barn kommer att transporteras till andra sjukhus. Det är inte bra, säger Sten Ekdahl.

Att massuppsägningar hittills mest varit ett skånskt fenomen betyder inte att övriga Sverige inte drabbas, enligt Vårdförbundets Mats Runsten.

– På många arbetsplatser är det en sakta rännil av anställda, sjuksköterskor och barnmorskor, som försvinner ut genom dörren, en och en, inom loppet av kanske tre-fyra månader. Effekten och konsekvensen blir exakt densamma -  kompetensen försvinner, verksamheten bromsar in, köerna till exempelvis operation ökar.

– Det är inte så dramatiskt som när många slutar på samma gång, men effekten blir exakt den samma, säger Runsten.

Och sjuksköterskan Helena Melldén i Helsingborg, som jobbat nästan 30 år på avdelningen, hoppas fortfarande att hon och kollegorna ska få de förändringar i arbetsschemat som de kräver.

– Vi önskar ju inget hellre än att jobba kvar. Men vi kan inte fortsätta som det har varit, säger Helena Melldén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".