En Volkswagen-logga ligger bland rostiga bildelar. Foto: AP Photo/Sofia Jaramillo/TT.
En Volkswagen-logga ligger bland rostiga bildelar. Foto: AP Photo/Sofia Jaramillo/TT.

Volkswagen i amerikansk uppgörelse för 125 miljarder

Volkswagen återkallar för miljarder
1:42 min

Det tyska bilföretaget Volkswagen kommer betala närmare 15 miljarder dollar, eller runt 125 miljarder kronor, i en förlikning med amerikanska kunder efter fusket med bilarnas utsläppsbegränsning.

En domare i USA har godkänt förlikningen mellan Volkswagen, kunderna, den amerikanska regeringen och myndigheterna i Kalifornien.

Uppgörelsen är en rättelse av att Volkswagen manipulerat bilar för att undgå miljörestriktioner från den amerikanska miljömyndigheten.
Bilföretaget ska nu köpa tillbaka bilar eller korrigera felaktiga mätverktyg till en kostnad för företaget på 14,7 miljarder dollar.

Det berör 475 000 Volkswagenägare i USA och är en av de största konsumentförlikningar som gjorts här, enligt flera nyhetsbyråer.
Domaren som fattade beslutet kallar det rättvist, rimligt och adekvat.

Skandalen med utsläppsfusket upptäcktes för mer än ett år sedan och Volkswagen erkände senare att de manipulerat uppemot 11 miljoner bilar totalt för att undgå kostnader för korrekt miljöstandard.

Trots dagens godkännande är processen mot Volkswagen inte avslutad i USA, där det också pågår en brottsutredning under justitiedepartementet.
Förhandlingar pågår också om kompensation till ytterligare 80 000 ägare till större dieselbilar.

Bilföretagets VD i USA kommenterade i ett uttalande dagens uppgörelse med att den är en viktig milstolpe för företaget i att göra rätt för sig i USA. Han tackade alla inblandade och lovade personal och resurser för att överenskommelsen ska uppfyllas.

I samband med förhandlingar har en del ägare begärt större kompensation från Volkswagen än den domaren nu slagit fast, men han sa idag att de klagande är få och att utslaget är rimligt.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".