Grupp människor.
Nationalförsamlingens ledare Henry Ramos och opposionsledaren Henrique Capriles, som höjer armen med knuten näve. Foto: Federico Parra/TT.

Venezuelas parlament har röstat för riksrätt mot presidenten

Maduro anklagas för att bryta mot grundlagen
1:35 min

Oppositionen, som är i majoritet i nationalförsamlingen, anklagar president Nicolás Maduro för att bryta mot grundlagen genom för att försöka stoppa en folkomröstning om hans fortsatta styre.

– Regeringen trampar på folkets vilja. Socialistpartiet är rädda för folkets röst, de vill inte att venezolanerna ska uttrycka sig, sade nationalförsamlingens ledare, Henry Ramos, när han tog mikrofonen strax efter att parlamentet röstat för att inleda en riksrättsprocess mot president Nicolás Maduro.

Enligt den oppositionskontrollerade nationalförsamlingen så bryter president Maduro mot grundlagen genom att försöka hindra en folkomröstning om hans styre.

För några dagar sedan meddelade valmyndigheten att den stoppar folkomröstningen efter att myndigheten hittat falska namnunderskrifter i den namninsamling som regeringskritiker genomfört.

Oppositionen menar att det är regeringen som ligger bakom, eftersom regeringen kontrollerar valmyndigheten.

Maduros motståndare hävdar att han försöker genomföra en statskupp.

Oppositionsledaren Henrique Capriles har kallat till folkliga demonstrationer idag, onsdag, för att försvara demokratin.

Men Maduros motståndare är splittrade, vilket blev tydligt tidigare i veckan, när påven offentliggjorde att Vatikanen ska medla i samtal mellan regeringen och oppositionen.

Flera framstående oppositionsledare gick genast ut och protesterade.

Henrique Capriles sade igår, i liknande ordalag som man brukar höra från regeringssidan, att påven borde akta sig för att förhandla med djävulen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".