Räddningsverket sysslolöst men redo

Svenska räddningsverket har flera psykologer på plats i London för att hjälpa till om det finns drabbade svenskar. Men hittills har det varit väldigt lugnt.

– När det gäller krisstödet har vi inte blivit nyttjade ännu, säger insatssamordnaren Lars Norén.

Känns det inte lite fånigt att sitta här när ingen efterfrågar era tjänster?

– Det tycker jag inte, vi är ju här för att höja beredskapen utifall att. Med den erfarenhet vi har tycker jag att det är bättre att åka en gång för mycket än en gång för lite.

Men är det inte efter all kritik som var efter tsunamin risk för att man åker lite väl ofta?

– Det kan jag inte tänka mig, att det blir för mycket. Det här är ett bra sätt under uppbyggnadsskedet att vi får stärka kapaciteten, säger Lars Norén.

Efter tsunamikatastrofen har den svenska regeringen bestämt att krisberedskapen ska förbättras, det är därför teamet är här nu. På tre år ska en beredskapsgrupp på 150 personer plockas ihop.

Även om det hittills i stort sett inte funnits några uppgifter för gruppen så är det är viktigt att rycka ut när något så här stort inträffar, säger Börje Svensson.

– Jag tycker att det är otroligt viktigt. Det misstag som medförde kritik i samband med tsunamin var att man inte åkte i tid. När man inte vet hur det står till på en plats, det finns 700 skadade och det bor 40 000 svenskar i London, ska man inte vänta och se om någon blivit skadad. Då måste man finnas på plats när det händer, och det gör det just nu, säger han.

Willy Silberstein, London
willy.silberstein@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista