Askar med läkemedel som innehåller STOCKHOLM 7NOV98 - Varje år dör 25 människor efter att ha använt värktabletter fel och nu skärper Läkemedelsverket varningstexterna på preparat som innehåller paracetamol. Foto: Scanpix.
Foto: Scanpix.

Paracetamolförsäljningen begränsas

Den som är under 18 år ska bara få köpa ett paket huvudvärkstabletter med paracetamol från och med 1 november, detta för att förhindra självskadebeteende.

Sedan november förra året får paracetamol i tablettform bara säljas på apotek efter att Giftinformationscentralen uppmärksammat ett antalet förgiftningar ökat bland ungdomar som använt läkemedlet i självskadesyfte.

Läkemedelsverket tog därefter ett beslut om att läkemedel med paracetamol endast får säljas på landets apotek efter 1 november 2015.

Nu tar Apoteksbranschen ett samlat initiativ och begränsar försäljningen av läkemedel med paracetamol till ett paket, vid varje köptillfälle, för unga under 18 år.

Branschen har även kommit överens om att personal på apotek bör säkerställa att kunder som är över 18 år och vill köpa flera förpackningar paracetamol får rådgivning kring val av produkt och hur läkemedlet bör användas och att egenvårdsförsäljning är lämplig. En rimlighetsbedömning från fall till fall måste alltid göras.

– Åtgärden ska fungera som ett filter för den som eventuellt kan komma att missbruka läkemedlet, säger Sveriges Apoteksförenings vd Johan Waller.

Apotekens åtgärder välkomnas av Läkemedelsverket, säger Carina Netterlind pressansvarig på Läkemedelsverket.

– Det är bra när flera aktörer agerar i frågan för att stävja missbruket bland unga, säger Carina Netterlind pressansvarig på Läkemedelsverket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".