V vill återinföra statliga monopol

Statligt monopol på post och tågtrafik. Det vill vänsterpartiet återinföra. I höstens budgetförhandlingar med regeringen tänker partiet också driva att föräldraledigheten ska delas lika mellan bägge föräldrarna, säger vänsterledaren Lars Ohly.

– Vi föreslår en individualisering av föräldraförsäkringen från 1 januari 2007. Det innebär att föräldrarna ska dela lika. På ytterligare ett års sikt vill vi dessutom förlänga föräldraförsäkringen med två månader. Det skulle kunna innebära att vi får bättre möjligheter att bekämpa könsorättvisor på arbetsmarknaden och i hemmen, säger Lars Ohly.

Presenterade valplattform
Vänsterpartiet presenterade på lördagen, sista dagen på politikerveckan i Almedalen i Visby, ett förslag till valplattform inför valet nästa år.

Partiet vill återskapa statligt monopol på åtminstone två områden som avreglerats: Posten och SJ.

35 timmars arbetsvecka med bibehållen lön för landets sjukvårdsbiträden och undersköterskor är en annan fråga som partiet vill satsa på. Mellan två och nio miljarder kronor kostar reformen.

Det avgörande för kostnaden är hur många arbetslösa som kan få jobb när de fast anställda går ner i arbetstid säger Lars Ohly.

Använda AP-fonden för att skapa jobb
Vänsterpartiet vill också höja skatterna. Skatten för företag ska höjas liksom inkomstskatten för de som tjänar allra mest. 60 procent som högst kan Lars Ohly tänka sig.

Vidare vill vänsterpartiet använda AP-fondernas stora kapital till att stimulera jobbskapande.

På senare tid har flera avhopp skakat vänsterpartiet, bland annat i Uddevalla. Diskussioner pågår där om att bilda ett nytt lokalt vänsterparti. Lars Ohly kan för dagen inte ge någon analys av det som hänt.

– Vi har ju faktiskt mellan 80 och 90 medlemmar i Uddevalla och jag är helt övertygad om att de allra flesta av dem kommer att vara kvar. Men det finns de som diskuterar att bilda ett lokalt parti eller göra något annat. Vi kommer att arbeta för att de kommer vara kvar i vänsterpartiet, säger Lars Ohly.

Erik Ridderstolpe
erik.ridderstolpe@sr.se