Börje Ekholm
1 av 2
Börje Ekholm Foto: Foto: Lars Pehrson / SvD / TT
Intervju med Ericssons nye vd Börje Ekholm.
2 av 2
Intervju med Ericssons nye vd Börje Ekholm. Foto: Sveriges Radio.

Börje Ekholm bli ny vd för Ericsson

"Vi måste skapa lönsamhet"
1:35 min

I dag kom beskedet att Börje Ekholm blir ny vd och koncernchef för Ericsson. En av frågorna det pratades mycket om på presskonferensen i Kista var att Ekholm kommer att bo kvar i och styra bolaget från USA. Börje Ekholm sitter sedan länge i Ericssons styrelse och tillträder som vd efter nyår.

Börje Ekholm tillträder posten den 16 januari 2017. Han har suttit i Ericssons styrelse i många år, berättar Ekonomiekots chef Anders Billing. 

Ericssons styrelseordförande Leif Johansson berättade under presskonferensen att Börje Ekholm har genuin insikt och förståelse både för de tekniska och affärsmässiga konsekvenserna av den pågående konvergensen inom telekom, IT och media.

– Han var vårt förstaval, och vi har inte frågat någon annan, sade Leif Johansson, styrelseordförande på Ericsson.

Ekholm deltog också under pressträffen: 

– Vi måste skapa lönsamhet och göra så att Ericsson går med vinst igen, säger Börje Ekholm.            

IF Metalls ordförande Lars Ferbe är positiv till utnämningen och menar att Ekholm är en industrialist, vilket Metall tycker är bra.

Börje Ekholm är både amerikansk och svensk medborgare och säger att de funderat och kommit fram till att Börje Ekholm kan styra bolaget från USA där han bor med sin familj.

Som ledamot av Ericssons styrelse under mer än ett decennium har Börje Ekholm stor insikt i de utmaningar och möjligheter som Ericsson står inför, säger styrelseordförande Leif Johansson i pressmeddelandet.

Ekonomiekots Anders Billing säger att det här är en stor överraskning.

– Jag tror inte jag har sett hans namn i någon av förhandsspekulationerna, säger Anders Billing.

Börje Ekholm var vd för investmentbolaget Investor fram till 2015.

– Han var väldigt framgångsrik och slutade 2015. Och att han skulle stiga ner och ta det här operativa jobbet det var det nog ingen som hade trott. Men det är ett spännande val också för att han är väldigt tekniskt intresserad. Han har suttit i styrelsen för Ericsson i många år, säger Anders Billing.

– Jag är entusiastisk över denna möjlighet. I takt med att både nätinfrastruktur och applikationer, kombinerat med 5G, blir mer betydelsefullt efterfrågas ständigt mer innovation av kunderna, säger Börje Ekholm i pressmeddelandet.  

Ekonomiekots Anders Billing beskriver Börje Ekholm som en person som har självförtroende.

– Han har den typ av lyskraft som jag tror ändå behövs i ett stukat företag som Ericsson, säger Anders Billing.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".