Fem friade med hänvisning till sexsomni. Grafik: Sveriges Radio
Fem friade med hänvisning till sexsomni. Grafik: Sveriges Radio

Sexsomni – så frias våldtäktsanklagade för att de kan ha sovit

Ekot har granskat våldtäktsfall där sexsomni har tagits upp som möjligt försvar. I fem fall frias mannen enbart med hänvisning till att det inte anses uteslutet att mannen begick övergreppet i sömnen, så kallad sexsomni.

Att begå brott i sömnen

För att dömas för ett brott krävs uppsåt, personer som begår brott i sömnen anses inte kunna kontrollera sina handlingar.

De saknar därför uppsåt och ska frias.

Det finns, förutom fall av sexsomni, exempel på personer som friats från trafikbrott och misshandel eftersom de invänt att de sov.

Något sömnbrott har aldrig prövats i Högsta domstolen, det saknas därför prejudikat.

Vad är sexsomni?

Sexsomni är att utföra en sexuell handling i sömnen, antingen på sig själv eller mot någon annan.

I de studier som gjorts om sexsomni har egensex, exempelvis att masturbera, varit mycket vanligare än ett fullbordat samlag.

Globalt sett finns 53 fall av sexsomni från hela 2000-talet som studerats medicinskt och publicerats i forskningsrapporter, enligt en forskningssammanställning från december 2015.

Inget av de fallen är en våldtäkt mellan två personer som inte tidigare haft en sexuell relation.

De svenska fallen

Ekot har granskat 18 våldtäktsfall mellan 2010 och 2016 där sexsomni har tagits upp som möjligt försvar. I tio av fallen frias mannen från våldäkt.

I fem av de fallen frias mannen enbart med hänvisning till att det inte anses uteslutet att mannen begick övergreppet i sömnen, så kallad sexsomni.

I alla de fem domarna finns resonemang om sexsomni som är irrelevanta och ibland till och med felaktiga, enligt den ledande sexsomniforskaren Carlos H. Schenck från University of Minnesota.

Ingen av män i de domarna som friats för våldtäkt enbart med hänvisning till att de sov hade någon sexsomnidiagnos.

I tre av fallen finns det inget stöd alls, eller mycket svagt stöd, för att det skulle röra sig om sexsomni. Bland annat eftersom männen snarare handlade under berusning, enligt Carlos H. Schenck.

Källor:  Carlos H. Schenck, University of Minnesota; Jerker Hetta, Karolinska institutet; Mark Mahowald, University of Minnesota; Paul Fedoroff, University of Ottawa, Riksåklagaren ÅM 2014/6762, Sveriges Domstolar, Högsta domstolen NJA 2011 s. 563, Högsta Domstolen NJA 2012 s. 45, Somnambulism ÅM-A 2015/1229, Update on Sexsomnia, Sleep Related Sexual Seizures, and Forensic Implications, NeuroQuantology; Sleep, Violence, and Forensic Implications.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".