Nepals regering uppger framgång

I kungadömet Nepal uppgav en talesman för regeringen på söndagen att nära 600 maoistiska rebeller hade dödats under de senaste dagarnas strider med regeringsarmen. (Ekot)
Nepals premiärminister Sher Bahadur Deuba har rest till Washington där han hoppas få amerikanskt militärt bistånd till kampen mot upproret i landet. Sher Bahadur Deuba räknar med att övertyga USA:s president George Bush om att regeringsarméns offensiv mot den maoistiska gerillan i landet också är ett led i kampen mot internationell terrorism, och mötet i Vita huset resulterar sannolikt i ett löfte om ökat amerikanskt militärt bistånd. Uppgiften om att gerillan under de senaste dagarna har förlorat 600 man kommer från inrikesministeriet och anger betydligt fler döda än vad som sagts tidigare. Inbördeskriget i Nepal har pågått i sex år. Sammantaget beräknas 4000 människor, de flesta rebeller, har mist livet. Gerillan bekämpar monarkin i Nepal och vill förvandla landet till en kommunistisk stat. Parterna förhandlade i höstas om en fredsuppgörelse men maoisterna avbröt samtalen när de inte fick igenom sina krav. Regeringen införde då krigslagar och satsade på att militärt besegra gerillan. Den senaste veckans framgångar för regeringsarmén och rebelledningens besked i fredags att man nu är villig att återuppta förhandlingarna betraktas som tecken på att regeringssidan nu har fått grepp om läget. Striderna är också förödande för Nepals ekonomi. Landet i Himalayas bergstrakter med sitt unikt vackra sceneri drar vanligen till sig ett stort antal utländska turister, men kriget och händelserna i somras - när kungaparet och flera andra medlemmar av kungsfamiljen sköts ihjälp vid en palatsmassaker - har skapat bilden av ett instabilt och oroligt Nepal.
Börje Remdahl, SR:s korrespondent i Bangkok
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".