Försvarsminister Peter Hultqvist.
Försvarsminister Peter Hultqvist. Foto: Henrik Montgomery/TT.

Ryska robotfartyg oroar försvarsministern

Peter Hultqvist: Vi följer utvecklingen
1:42 min

Det bidrar inte till avspänning, säger försvarsminister Peter Hultqvist (S) om att två ryska korvetter med långdistansrobotar är på väg in i Östersjön.

Men Sverige har koll på läget, enligt ministern.

– Vi följer den här utvecklingen och jag får löpande information om vad som sker, säger Peter Hultqvist.

– Man får förvänta sig att det sker tillfälliga eller permanenta förflyttningar av stridskrafter men det är ju klart att det ändå är oroande. Det här bidrar inte till någon avspänning Östersjöregionen och alla länder som finns i området påverkas ju naturligtvis.

Kommer Sverige reagera på något sätt?

– Vi följer utvecklingen och är noga med att ha koll på de förändringar som sker i närområdet, det är vad vi gör i dagsläget.

Bedömare trodde först att fartygen, som varit baserade i Svarta havet, skulle stanna i Medelhavet. Men de fortsatte vidare till Nordsjön och på tisdagskvällen passerade de Stora Bält vid Danmark. De antas vara på väg till den ryska enklaven Kaliningrad.

Det som väckt extra uppmärksamhet är att de två fartygen är utrustade med långdistansrobotar, med mycket längre räckvidd än de Iskander-robotar som nyligen fördes till Kaliningrad.

Peter Hultqvist vill inte spekulera om varför förflyttningen sker just nu, om det är ett svar på något som Sverige, Natoländer eller andra har gjort. Han vill inte heller säga något om huruvida Sverige ser förflyttningen som tillfällig eller permanent.

Försvarsutskottets ordförande, liberalen Allan Widman däremot, ser agerandet som en trolig reaktion på nyheten att 330 amerikanska soldater ska placeras i Norge.

– Erfarenhetsmässigt så vidtar man inte den här typen av åtgärder utan att man har flera ändamål och det är klart att Ryssland allmänt vill visa sina muskler i det omvärldsläge som nu råder. Samtidigt så fick ju nyheter i helgen om att Amerikanska marinsoldater kommer att finnas med eller mindre kontinuerligt i Norge och en del i den här åtgärden handlar säkert om en reaktion på den nyheten, säger Allan Widman

Enligt Tomas Ries, lektor vid Försvarshögskolan, försämrar det ryska agerandet den militära situationen i Norden. Han säger att agerandet kan tolkas på olika sätt.

– Man kan se det som en politisk markering. Putin är mycket medveten om att det här väcker uppmärksamhet, det är en styrkedemonstration, sade Ries i samband med att fartygen på tisdagskvällen bekräftades vara vid Stora Bält.

– Rent militärt betyder det att man kan angripa mål över hela Norden och att man har fått ett mycket kvalificerat vapen mot andra ytfartyg här uppe, säger Ries.

Enligt den ryska militär-tevekanalen Zvizda placerade Ryssland i september två sjömålsrobot-batterier i Kaliningrad. Detta gör att Ryssland kan kontrollera stora delar av Östersjöns yta.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".