Natomöte i Bryssel.
Natomöte i Bryssel. Foto: John Thys/AFP/TT

Ryssbåtarna i fokus på Natohögkvarteret

Danmarks försvarsminister: Ska vara uppmärksamma
1:06 min

Två ryska korvetter med långdistansrobotar har gått in i Östersjön. Danmarks försvarsminister Peter Christensen säger att det är viktigt att veta om det handlar om en tillfälligt besök av korvetterna eller en mer långvarig förstärkning av de ryska styrkorna.

– Jag tycker att vi ska vara uppmärksamma på om det här är något tillfälligt eller om det är en mer permanent förändring i den styrka som Ryssland har i Östersjön och i Kaliningrad, säger Danmarks försvarsminister Peter Christensen.

De ryska flottrörelserna var också ett av de stora samtalsämnena här på Natohögkvarteret i Bryssel när Natos försvarsministermöte inleddes i dag där ytterligare beslut väntas fattas av Nato om att samla ännu fler styrkor till Baltikum och till Polen.

Vad gäller den ryska enklaven Kaliningrad så finns det ingen fast landförbindelse till Ryssland där landavsnittet ligger på gränsen mellan Litauen och Polen. Därför anses Kaliningrad ha en mycket strategisk, militär betydelse.

Men fortfarande är det ingen på Nato i Bryssel som vill spekulera i vad de två ryska korvetterna ska göra i Östersjön med sina långdistansrobotar, något som också sker samtidigt med försvarsministrarnas möte.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".