Delad bild på Ericssons nye vd Börje Ekholm, och sedan en bild på aktieanalytikern Jonas Olavi.
Foto: Janerik Henriksson/TT, Emma-Sofia Olsson/TT.

Aktieanalytiker: Förvånad över valet av Ekholm

"Kan blir en knepig situation om han ska bo i USA"
1:30 min

I dag blev det klart att Börje Ekholm, Investors förre vd, blir ny vd för Ericsson och han tillträder först nästa år, den 16 januari. Jonas Olavi, aktieanalytiker på Alfred Berg, är förvånad över valet av Ekholm.

– Det var uppenbarligen inte bara jag som var förvånad, utan även Leif Johansson, som då har en rekryterare som presenterar Börje Ekholm. Det tycker jag är lite svagt faktiskt, säger Olavi. 

Enligt honom är det en liten besvikelse att inte ledningen i Ericsson visa på mer handlingskraft. 

– Nu har man fått en väldigt bra person här, fortsätter han. Men det blir en knepig situation om han ska bo i USA. Då får man inte den närhet med vd som man borde kunna få, säger han. 

Under presskonferensen på onsdagen meddelades att Börje Ekholm både har ett svenskt och ett amerikanskt medborgarskap och att han ska vara vd på distans.

– Sedan sade han tydligt att det blir inga bombastiska uttalanden om bolagets strategi. Det är väl det som de flesta är ganska intresserade av nu, tror Olavi.

Frågor som många ställer sig, menar han, är hur man ska tackla nedgången i nätverksefterfrågan. Även om det är tillfälligt det vi har sett från de oljeberoende nationerna eller om det är strukturellt. 

– Är det strukturellt då måste Ericsson förmodligen spara mer, och väsentligt mer än vad som hittills har sagts, säger Jonas Olavi. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".