Finansmarknadsminister Per Bolund och Finansinspektionen
Finansinspektionen får större makt. Finansmarknadsminister Per Bolund menar att det finns flera exempel på när myndigheten kan behöva agera. Foto: TT

Finansinspektionen får mer makt

Bolund: Ett brett mandat
0:55 min

Finansinspektionen ska få större muskler att ingripa om till exempel hushållens skuldsättning rusar iväg och blir en risk för samhällsekonomin.

Finansmarknadsminister Per Bolund menar att det finns flera exempel på när myndigheten kan behöva agera.

– Finansinspektionen kan ta fram förslag som handlar om att sätta en gräns för hur mycket skulder man som hushåll får ta i relation till sin inkomst, till exempel, eller att förändra gränserna som finns när det gäller skulder i förhållande till bostadens värde, men också titta på andra åtgärder, säger han.

– Det kan handla om att se över "kvar att leva på kalkyler" som bankerna använder sig av eller liknande. Så det är ett brett mandat som de har fått, säger Bolund.

Det är inget akutläge nu, men eftersom det tog ett antal vändor innan Finansinspektionen fick igenom kravet på amortering för nya bolån är nu regeringen och oppositionspartierna överens om att ge Finansinspektionen ett bredare mandat.

Det lär dröja till 2018 innan det införs. Men då ska alltså reaktionerna bli snabbare, enligt Per Bolund.

– Här pratar vi om månader snarare än år och det gör stor skillnad för ibland kan man behöva agera snabbt när det uppstår risker i ekonomin, avslutar han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".