Många skogsbränder i sommartorkan

Uppdaterad 12:45
Sommarvärmen har gjort att det just nu rasar flera skogsbränder i södra landet. Det som gör sommarens bränder extra allvarliga är att det ligger så mycket stormfält virke kvar efter vinterns storm som drog över landet.

– Läget är stabilt just nu. Vi har begränsat elden och har ungefär 70 man i arbete på plats för tillfället, säger Mikael Jönsson, stabschef vid en brand som rasar i Älmhult i Småland just nu.

Bränderna under kontroll
Det är ett ett och ett halvt kvadratkilometer stort område skog som brunnit i Älmhult. Även på andra ställen i Småland har det torra vädret skapat flera skogsbränder.

Enligt Sveriges Radio Jönköping stod sex hektar stormfälld skog i lågor under flera timmar i Värnamo i lördags. I Vetlanda kommun utbröt en skogsbrand söder om Farstorp. Omfattningen var cirka 5 000 kvadratmeter.

I Vaggeryds kommun utbröt en mindre brand strax öster om Hok vid tretiden och I Jönköpings kommun började det brinna öster om Ödestugu klockan sju på kvällen.

Samtliga bränder var igår kväll helt släckta.

”Svårt att ta sig ut”
Även vid branden i Älmhult har det brunnit i stormfälld skog, vilket gör släckningsarbetet svårare.

– Ja det är mycket svårt, för det går inte att ta sig ut. Det är bara helikopter som gäller på de ställena, säger Mikael Jönsson.

Även Räddningsverket är oroade över de stora ytor stomfälld skog som legat och torkat sedan stormen i vintras.

Kan låna flygplan från Europa
I flera kommuner som drabbats har man gjort utbildningsinsatser. Myndigheten har också ställt sina internationella ledningsresurser till förfogande.

Dessutom har man kartlagt hur mycket flygplan och helikoptrar det finns i Europa som man kan låna om antalet skogsbränder skulle bli ännu fler med värmen som kommit till landet.

Peter Johansson
peter.johansson@sr.se