Osäkert hur gifterna påverkar omgivningen.

Protester mot Banverkets besprutningar

Banverkets besprutningar med ogräsmedlet Roundup stöter på protester på flera håll i landet. I Sundsvall har miljönämnden förbjudit besprutning eftersom Banverket inte har redovisat hur de kontrollerar om medlet skadar miljön.

– Den som bedriver en verksamhet som påverkar miljön ska också undersöka hur man påverkar den. Det kravet är så starkt att uppfyller man inte det, och alldeles särskilt, när man inte uppfyller det efter flera års påstötning, då kan inte vi se att man kan agera på något annat sätt, säger Lena Ericsson, miljöinspektör på Sundsvalls kommun.

Skyldigt att redovisa
Enligt miljöbalken är Banverket skyldigt att redovisa ett egenkontrollprogram om tillsynsmyndigheten, som i det här fallet är miljönämnden, begär det.

Men hittills har Banverket inte kunnat berätta på vilket sätt gifterna kan påverka omgivningen, trots upprepade förfrågningar. 

– Det egenkontrollprogram vi har, det är den forskning som vi bedriver tillsammans med Lantbruksuniversitetet, där vi studerar hur ämnet rör sig, hur det sprids och vilken verkan det har. Däremot har vi inte program på varje plats där vi genomför bekämpning. Där har vi inte ansett att det är rimligt, säger Ola Eriksson vid Banverkets pressinformation.

Många kommuner klagar
Sundsvall är bara en av ett tiotal kommuner som på olika sätt protesterat mot Banverkets besprutningar. Kävlinge kommun i Skåne väntar nu på ett avgörande i miljööverdomstolen, sedan kommunen krävt att Banverket ska sätta ner rör i marken för att ta prover på vattnet.

Enligt miljöbalken är den som använder en kemikalie alltid ansvarig för de eventuella skador den orsakar. Det räcker inte med att kemikalieinspektionen har godkänt preparatet. Banverket har i det här fallet ett eget ansvar för alla platser där medlet används, menar Lena Eriksson.

– Det kravet finns även om man använder godkända bekämpningsmedel.

På vilket sätt vill ni att de ska kontrollera det här?

– Vi tycker framför allt att man bör ha kontroll över hur o m det här medlet sprids till grundvatten, och även om det ligger kvar i marken och inte bryts ner.

Ingrid Engstedt Edfast
ingrid.engstedt-edfast@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista