Nordkorea redo att återuppta förhandlingar om kärnvapenprogram

Nordkorea har nu förklarat sig redo att återuppta de avbrutna förhandlingarna om landets kärnvapenprogram. Beskedet kom i samband med att USA:s utrikesminister Condoleezza Rice kom till Peking på lördagen.

Beskedet om att Nordkorea nu är berett att återvända till förhandlingsbordet lämnades på lördagen dels av landets statliga nyhetsbyrå KCNA och dels av vice utrikesministern Kim, direkt till USA:s biträdande utrikesminister Christopher Hill.

Kina har tryckt på
Enligt den nordkoreanska nyhetsbyrån togs beslutet efter att USA klargjort att man betraktar Nordkorea som en suverän stat och inte har för avsikt att invadera landet.

Bland västliga kommentatorer antas Kina, ett av de få länder som har goda relationer till Nordkorea, ha utövat kraftiga påtryckningar på den nordkoreanska regimen för att få fram beslutet.

Förfogar över kärnvapen
Sexpartsförhandlingarna om Nordkoreas kärntekniska program avbröts av regimen i Pyongyang för drygt ett år sedan.

Därefter har Nordkorea förklarat att man förfogar över kärnvapen, vilket ökat angelägenheten hos USA och övriga deltagande länder, Kina, Sydkorea, Japan och Ryssland, att få till stånd nya samtal.

Från amerikansk sida är målet att Nordkorea helt ska upphöra med sitt kärnprogram. Nordkorea har bland annat krävt bindande säkerhetsgarantier från USA för att skrota programmet.

Olle Hägg, Bangkok
olle.hagg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".